open-navfaktor-logo
search
Stabilizacija poslovanja
RMU Banovići u augustu imao 450.000 KM dobiti: Na bh. tržište izbacili dodatnih 20 hiljada tona uglja
Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići mjesec august okončao je s dobiti koja iznosi 449.777 KM, što je prvi pozitivan poslovni rezultat na mjesečnom nivou od januara ove godine.
16.09.2022. u 08:01
get url
text

- Uspjeli smo tokom augusta amortizirati enormno povećanje troškova proizvodnje. Cijena inputa dostigla je i 100 posto poskupljenja. Cijena nafte porasla je sa 1,3 na 2,2 KM po litru, što je iziskivalo oko 1,3 miliona KM više u odnosu na godine ranije. Enormno povećanje cijena imali smo i na repromaterijalima, rezervnim dijelovima, eksplozivu, a od maja mjeseca uslijedilo je i povećanje izdvajanja za plaće radnicima - kaže direktor RMU Banovići Elvir Salihović.

Ovo pokazuje našu stabilnost, ističe Salihović, jer u vremenima ovakve krize iskazati dobit predstavlja pravi poduhvat.

- Tokom godine smo tri puta redefinirati cijenu prema svim našim kupcima, izuzev Elektroprivrede BiH (EPBiH), gdje imamo cijenu iz januara ove godine po odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Pored EPBiH, naši strateški partneri su Soda Sisecam i Alumina, imamo ugovor s Elektroprivredom Srbije, a prodajemo ugalj komercijalnog karaktera za domaće i inostrano tržište. Za potrebe domaćeg tržišta, zaključno s augustom, isporučili smo 20 hiljada tona više nego prošle godine, odnosno sa 46 hiljada tona povećali smo podaju na 66 - navodi Salihović.

Tona uglja za široku potrošnju u RMU Banovići košta 180 KM plus PDV, a na to se dodaje i cijena prijevoza.

- Milionita tona uglja iskopana je pet dana ranije u odnosu na prošlu godinu, a samim tim je ostvaren bolji proizvodni rezultat u odnosu na godinu koja je bila rekordna. Kroz mnogobrojne pregovore i politiku odnosa s kupcima rukovodstvo Rudnika uspjelo je jednim dijelom amortizovati porast cijena inputa i time u najkritičnijem poslovnom periodu osigurati proizvodnu, ali i finansijsku stabilnost kompanije - kaže Salihović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.