open-navfaktor-logo
search
Veći broj slučajeva
Roditelji djece iz Gračanice ogorčeni reakcijom: Doktorica s UKC-a Tuzla tvrdi da u TK imamo manju epidemiju meningitisa
Iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla jučer je potvrđeno da je u posljednjih 20 dana, kod šestero djece iz Gračnice, dijagnosticiran virusni meningitis. Gledajući unazad mjesec dana, osmero djece u TK je zaraženo meningitisom, pored šestero iz Gračanice, još po jedno dijete iz Srebrenika i Lukavca.
22.11.2023. u 17:36
get url
text
Klinika za zarazne bolesti UKC-a Tuzla
Klinika za zarazne bolesti UKC-a Tuzla

Infektolog Humera Porobić-Jahić, šef Odjela za CNS infekcije Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, danas je potvrdila da su zaražena djeca starosti od četiri do deset godina.

U bolnici bilo osmero djece

- Kod sve djece radi se o enterovirusu, najčešćem uzročniku meningitisa kod nas i u svijetu. Ovo je uglavnom bolest manje djece, starosti od dvije do deset godina. Te epidemije imamo svakih pet do sedam godina, posljednja je bila malo ranije, prije 10-12 godina, ali sada imamo manju epidemiju. Prvi slučaj smo imali krajem oktobra i od tada ukupno osmero djece, kod kojih je dokazan enterovirusni meningitis. Svi su bili dobre kliničke slike i pušteni su kući, ostalo nam je još jedno dijete na hospitalizaciji - kaže dr. Porobić-Jahić.

Klinička slika podrazumijeva visoku temperaturu, povraćanje i jake glavobolje, a sva oboljela djeca, dodaje dr. Porobić-Jahić, imala su blažu kliničku sliku. Također, mogu se javiti bolovi u trbuhu i proliv kao i respiratorne tegobe.

- Za očekivati je da se virus širi tako gdje je veća gužva, odnosno obdaništa, škole, pa čak i bolnice. Bitna je higijena, pranje ruku i provjetravanje prostorija. Kod većine djece sve prođe s povišenom temperaturom, povraćanjem i prolivom i to stane samo od sebe. U malom procentu virus prođe do mozga i izazove upalu moždanica. Imali smo osmero takve djece, a za očekivati je da bude još koji slučaj, pošto je u pitanju mini epidemija - kaže dr. Porobić-Jahić i dodaje da prošle godine nije bio niti jedan dokazani slučaj enterovirusnog meningitisa.

U Zavodu za javno zdravstvo, pak, danas nam je rečeno da oni imaju tek dvije zvanične potvrde o djeci oboljeloj od meningitisa.

- Zavod za javno zdravstvo ima dvije zvanične prijave koje su došle putem HES-ova domova zdravlja. Za preostala četiri slučaja mi nismo dobili obavezne prijave koje popunjava nadležni doktor koji posumnja ili utvrdi postojanje oboljenja - kaže epidemiolog dr. Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

On dodaje da se radi o bratu i sestri iz Gračanice između kojih postoji epidemiološka povezanost.

- U Osnovnoj školi "Hasan Kikić" u Gračanici provedena je dezinfekcija najrizičnijeg dijela, a to je toalet, takom trajanja međusmjene u školi. Sve je urađeno u saradnji s menadžmentom škole i pod nadzorom epidemiologa iz HES-a lokalnog doma zdravlja - kaže dr. Topalović.

Roditelji angažirali advokate

Roditelji učenika iz škole "Hasan Kikić", pak, ogorčeni su reakcijom sistema na pojavu meningitisa u školi.

- Mi se ne plašimo meningitisa koliko se plašimo sistema jer smo na ovom primjeru ponovno vidjeli da ne funcionira. Mislili smo da je nešto naučeno kroz pandemiju, ali očito da nije. Zaraza jednog učenika potvrđena je u petak. Vikendom nije obavljena dezinfekcija, nego se čekao ponedjeljak kada su došle osobe iz HES-a u zaštitnim odijelima. Nakon dezinfekcije, koja je obavljena u međusmjeni uz prisustvo učenika, boravak u učionicama postao je nepodnošljiv. Neka djeca su povraćala, imala napade gušenja, glavobolju... - priča nam Larisa Šuša, aktivistica iz Gračanice čije dijete pohađa OŠ "Hasan Kikić".

Zbog svega što se dešavalo roditelji su angažirali advokate te će uputiti dopis Domu zdravlja i Savjetu za zdravstvo u Gračanici, Zavodu za javno zdravstvo TK, Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, kao i Uredu premijera TK.

- Naš cilj nije da dižemo paniku, ali želimo da se ispita odgovornost svih u sistemu. Želimo odgovor kakva je procedura u ovakvim situacijama i da li je ispoštovana - upozorava Šuša.

VEZANI TEKST - UKC Tuzla: Kod šestero djece potvrđen virusni meningitis, svi su s područja Gračanice

Dok načelnica Klinike za zarazne bolesti Univerzitetekog kliničkog centra (Tuzla) dr. Rahima Jahić kaže da je šestero oboljele djece razlog za zabrinutost, dr. Topalović kaže da ova situacija nije neuobičajena.

- Nalazimo se u periodu kada se može očekivati povećana aktivnost virusa. Ovaj broj zaraženih u posljednjih 20 dana je nešto uobičajeno, što se može sresti. Naravno, svi se moramo potruditi, počev od roditelja, održavanjem higijene u domaćinstvu, zatim u obdaništima i školama uz provođenje drugih preventivnih mjera kao što je dezinfekcija prostora i drugih preventivnih mjera - kaže dr. Topalović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.