open-navfaktor-logo
search
Uznemireni informacijama
Roditelji ubijenog Mehmeda Ramića pisali tužiteljici Sarajlija: Razočani smo da se pregovara o visini kazne
Roditelji ubijenog Mehmeda Ramića, Nermina i Zulfo Ramić, obratili su se glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva KS, Sabini Sarajliji povodom krivičnog postupka koji se vodi protiv optuženih u ovom slučaju. 
17.10.2023. u 11:30
get url
text

VEZANI TEKST - Ubistvo Mehmeda Ramića: Uskoro suđenje Jašareviću, Imamoviću i Zuki, Kabaš i dalje nedostupan

Njihovo pismo koje nam je stiglo sa adrese advokatskog ureda Senad Pećanin prenosimo u cjelosti.

- Poštovana glavna tužiteljice Sarajlija, obraćamo Vam se u svojstvu roditelja ubijenog Mehmeda Ramića, a povodom krivičnog postupka koji se protiv optuženih za njegovo ubistvo i pomaganje vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Optužnicu pod oznakom T090KT173780 zastupa tužiteljica Jasminka Knežević.

Sa velikim šokom, bolom, razočaranošću i tugom informirani smo da tužiteljica Knežević pregovara sa punomoćnicima optuženih o uvjetima priznavanja krivnje za krivična djelo ubistva, pomaganja učinitelju nakon krivičnog djela, te neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i nedozvoljenog držanja oružja i municije ili ekspolozivnih materija.

Prema informacijama kojima raspolažemo, kako od tužiteljice Knežević tako i iz drugih izvora, visina kazni o kojima se pregovara za počinioce ovih teških krivičnih djela predstavlja ne samo zloupotrebu mogućnosti pregovaranja o krivnji, koju normira član 246 Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, već i izrugivanje dosadašnjem toku krivičnog postupka koji se bliži završetku, kao i dokazima - kako onima koje je tužiteljica Knežević već prezentirala tokom postupka, kao i onim dokazima koje nije prikupila, a koji su joj stajali na raspolaganju.

Poštovana glavna tužiteljice Sarajlija, mi smo svjesni da nam nijedna kazna krivcima za ubistvo ne može vratiti našeg 26-godišnjeg sina Mehmeda Ramića. No, sa najdubljim prezirom smo odbili višekratne ponude osoba koje su nas kontaktirale u ime optuženih da uz ponuđenu novčanu naknadu, kao roditelji ubijenog Mehmeda Ramića, odustanemo od traženja pravde i primjene zakona za ubistvo našeg sina. Jednako tako smatramo da niko, pa ni zastupnica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nema pravo nezakonito pregovarati o visini kazne na način koji vrijeđa sve najbliže našeg ubijenog sina, kako zbog težine i posljedica počinjenih krivičnih djela, tako ni zbog odnosa optuženih prema djelima koja su počinili.

Poštovana gospođo Sarajlija, molimo Vas da u skladu sa zakonom i ovlastima glavne tužiteljice spriječite još jedno nanošenje teške boli - kako nama, tako i porodici, prijateljima i komšijama našeg ubijenog sina Mehmeda - koje bi prouzoročio najavljeni postupak tužiteljice Knežević, navodi se u pismu.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.