open-navfaktor-logo
search
Uprkos recesiji
Rogić: Autoceste FBiH neće povećavati cijenu cestarine
Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH bilježe kontinuiran rast naplate cestarine iz godine u godinu i uprkos recesiji neće povećavati cijenu korištenja autoceste u narednom periodu.
20.03.2023. u 09:59
get url
text

- Javno preduzeće Autoceste FBiH d.o.o. Mostar mogu se pohvaliti da su vjerovatno i jedini upravitelj autoceste koji nije povećao cijenu korištenja autoceste, nego smo i dodatno snizili cijenu za korisnike 4. kategorije vozila u iznosu od 10 posto - izjavio je za Fenu izvršni direktor Sektora za upravljanje i održavanje JP Autoceste FBiH d.o.o. Mirko Rogić.

Naveo je primjer evropskih upravitelja autocesta, kao što su Mađarska i Austrija, koje su znatno poskupili cijene cestarine, dok se, kako kaže, u Austriji cestarina automatski usklađuje s indeksom potrošačkih cijena te ne treba isključiti i daljnji porast cijena.

- U cilju doprinosa dodatnom razvoju privrede u BiH, Uprava JP Autocesta FBiH d.o.o. je čvrsto opredjeljenja da se cijena cestarine neće povećavati u narednom periodu - istaknuo je Rogić.

U protekloj godini 49.558.986 maraka prihoda od naplate cestarine 

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar iz godine u godinu bilježe kontinuiran rast naplate cestarine te je tako to poduzeće u protekloj godini od naplate cestarine prihodovalo 49.558.986,68 maraka, s PDV-om, što je više za 10,84 posto u odnosu na 2021. godinu.

Učešće prihoda elektronske naplate cestarine u ukupnoj naplati cestarine u 2022. godini iznosilo je 39,41 posto, a u konstantnom rastu je i prihod od naplate cestarine korisnika ACC usluge.

Mirko Rogić (FOTO: Fena)

- Svakodnevno bilježimo povećanje broja korisnika ACC TAG uređaja što je u najvećem broju rezultat izuzetno uspješnih akcijskih prodaja koje duži niz godina sprovodimo s kompanijom Mastercard Europe SA - kazao je Rogić.

Sistem za naplatu cestarine u JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar funkcionira zadovoljavajuće, nemaju evidentiranih problema u samom radu, kao ni pritužbi od korisnika autoceste.

- Sama elektronska naplata cestarine je uspostavljena i radi u skladu s elektronskim naplatama cestarine u EU, te u potpunosti zadovoljava potrebe kako poduzeća tako i korisnika autoceste - kazao je izvršni direktor za upravljanje i održavanje Autocesta FBiH.

Moguće uvezivanje elektronske naplate cestarine Autocesta FBiH i Autoputeva RS-a

Upitan o mogućoj zajedničkoj elektronskoj naplati cestarine između Autocesta Federacije BiH i Autoputeva RS d.o.o. Banja Luka, Rogić je kazao kako se po tom pitanju održalo niz sastanaka te da se trenutno radi na izradi idejnih tehničkih prijedloga.

- Predstavnici JP Autocesta FBiH d.o.o. Mostar i JP Autoputevi RS d.o.o. Banja Luka održali su niz sastanaka u cilju usklađivanja i uvezivanja elektronske naplate cestarine. Uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, trenutno se radi na izradi idejnih tehničkih prijedloga koje ćemo u narednom periodu koji je pred nama prezentirati našim korisnicima i olakšati im kretanja unutar BiH korištenjem elektronske naplate cestarine - istaknuo je Rogić.

Centar za održavanje i kontrolu prometa Bijača počinje raditi u punom kapacitetu

Sve formalne predradnje za uspostavljanje ovog centra su završene. Centar je tehnički opremljen i završena je konkursna procedura kojom su primljeni u radni odnos viši operateri za upravljanje i nadzor prometa.

S obzirom na to da se radi o vrlo specifičnoj vrsti posla, potrebno je kontinuirano učiti i usavršavati se u ovoj oblasti, međutim, kako ističe Rogić, inicijalna obuka uposlenika je već provedena te se očekuje već u toku marta da će centar početi s radom.

- Uspostavom ovoga centra, rasteretit će se kontrolni centar u Zenici čiji su kapaciteti već popunjeni. Kontrolni centar Zvirići projektiran je tako da zadovolji kapacitete postojećih, ali i budućih dionica na jugu Koridora Vc, tako da će se sve nove dionice koje su u izgradnji nadzirati i upravljati iz ovoga centra - zaključio je izvršni direktor Sektora za upravljanje i održavanje JP Autoceste FBiH Mirko Rogić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.