open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
Rohinja izbjeglice: Požar u kampu u Bangladešu kao apokalipsa
Požar, koji je jučer zahvatio kamp u kojem su smještene Rohingya izbjeglice u Bangladešu, a u kojem je poginulo najmanje 15 osoba, očevici upoređuju s apokalipsom.
23.03.2021. u 17:54
get url
text

- Skloništa su u požaru izgorjela do temelja, šatori su se srušili poput domina. Ljudi su bili u panici - rekao je za Mohammed Ahsan, koji živi u kampu.

Mayyu Khan je kazao da se većina izbjeglica, koje su bile smještene u kampu, sklonila u obližnje kampove, a neki su morali prespavati i na ulici.

Mujif Khan izjavio je da su se mobilizirali za gašenje požara, a kada je stigao do skloništa, djeca i starci nisu mogli napustiti kamp zbog bodljikave žice na ogradi.

Drugi očevidac, koji je želio ostati anoniman, istakao je da je bodljikava žica usporavala dolazak pomoći i ometala pristup vatrogasnim ekipama u područje požara.

Aktivista za ljudska prava sa sjedištem u jugoistočnoj Aziji John Quinley iz Fortify Rightsa također je izjavio da je bodljikava žica otežala evakuaciju izbjeglica.

Prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava, oko 28 kilometara bodljikave žice okružuje određene kampove u kojima su smješteni arakanski muslimani u Bangladešu.

Vatrogasac Muhammed Abdullah istakao je da su duže od devet sati gasili požar u kampu. Prema njegovim riječima, dvoje od 15 smrtno stradalih su maloljetnici.

Šef Komisije za izbjeglice, pomoć i povratak Mohammed Shamsud Douza rekao je da je pokrenuta istraga o požaru.

Turski ambasador u Dhaki Mustafa Osman Turan rekao je da su u požaru uništeni šatori turske poljske bolnice i medicinska oprema. Pojasnio je da se svakog dana u bolnici pruža pomoć za hiljadu pacijenata, od kojih je 70 posto Rohingya, a 30 posto iz lokalne zajednice.

U požaru koji je jučer zahvatio kamp u kojem su smještene Rohingya izbjeglice u Bangladešu poginulo je najmanje 15 osoba.

Predstavnik Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) za Bangladeš Johannes Van der Klaauw izjavio je ranije da je u požaru povrijeđeno 560 izbjeglica koje su boravile u kampu, dok ih se 400 vodi kao nestali.

Vlasti Bangladeša pokrenule su istragu o požaru čiji uzrok još uvijek nije utvrđen.

Ujedinjene nacije su ranije opisale muslimansku manjinu Rohingya u Mijanmaru najprogonjenijim ljudima na svijetu. Prema podacima Amnesty Internationala više od 750.000 Rohingya je izbjeglo u Bangladeš u jeku represivnih akcija koje je mijanmarska vojska izvela u augustu 2017. godine.

U izvještaju Međunarodne razvojne agencije Ontario (OIDA) se navodi da je u tom periodu ubijeno blizu 24.000 Rohingya muslimana, ali i da je više od 34.000 pripadnika te zajednice spaljeno na lomačama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.