open-navfaktor-logo
search
Program
RS za podršku privredi planira garancije za 238 miliona KM kredita
Vlada RS-a na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o garantnom programu za podršku privredi za ublažavanje posljedica pandmije COVID-19 u tom bh. entitetu.
02.07.2020. u 14:00
get url
text

Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, u resoru za finansijski sistem, rekla je da u pogledu maksimalnog iznosa garancije iznosi 50 miliona KM, a uz finansijski inženjering garantovanja na osnovu pojedinčnog kredita i na niovu portfelja, ciljani iznos kredita koje banke i mikrokreditne organizacije iz vlastitih sredstava odobravaju je 238 miliona KM kredita.

- Za razliku od dosadašnjih mjera koje su bile interventne, ova mjera srednjoročnog karaktera. Namijenjena je podršci mikro, malim i srednjim preduzećima koja imaju potrebu za dodatnim finansijskim sredstvima i koji putem ovog garantnog programa mogu računati na garanciju RS-a za ona kreditna zaduženja koja budu dobijali od svojih poslovnih banaka ili mikrokreditnih organizacija. program ima trajanje do kraja tekuće godine - kazala je Rudić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS-a u Banjoj Luci.

Pojasnila je da se radi o specifičnom finansijskom instrumentu podjele rizika.

- Govorimo o djelimičnom pokriću kredita i mikrokredita koja mikro, mala i srednja preduzeća uzimaju kod svojih banaka. Djelimična garancija znači da se u okviru ovog  garantnog programa omogućuje ovim malim subjektima da dobiju kredite uz kvalitetan  kolateral, garanciju RS-a koja će im omogućiti ili obaranje kamatne stope ili dobijanje kredita za koji nemaju vlastitog kolaterala - kaže Snježana Rudić.

Program će sprovoditi postojeći Garantni fond RS-a, a slijedi raspisivanje javnog poziva bankama i mikrokrditnim organizacijama da se jave sa iskazanim interesom i najmerama za učešće u programu i namjerama vezanim za konkretne kredite koji su spremni uz ovakav kolateral da predvide klijentima.

Uslov za mala, mikro i srednja preduzeća, da bi njihov kredit bio uključen u garantni portfelj, jeste da su istinski pogođeni pandemijom.

- Privredna društva koja su bila pozitivna u svom poslovanju sa 31. decembrom i koja sa datumom proglašenja vanredne situacije nisu bili u statusu neizmirenih obaveza po propisima Agencije za bankarstvo - istakla je ona.

Krediti su podijeljeni u tri podgrupe, za mala, mikro i srednja preduzeća i u tom smislu kvalifikovani za uključenje u portfelj su oni koji su namijenjeni finansiranju obrtnih sredstava, za manje investicione troškove i za potrebe likvidnosti, a koji ne prelaze za mikro preduzeća 30.000, za mala 100.000 i za srednja 250.000 KM.

Dodala je da očekuju da banke ponude grejs period od 3 do 12 mjeseci, a rok otplate najduže do četiri godine. Neće biti premije za dobijanje garancije, ako neki od uslova privredni subjekt u periodu korištenja kredita ne ispuni biće obvezan da plati premiju retroaktivno.

- Kod ovakvih instrumenata obezbjeđenja zaštita podrazumijeva jasno utvrđene procedure naplate potraživanja od klijenta. S obzirom da se radi o djelimičnoj garanciji, garantujemo na nivou kredita 70 posto, ali nivou potfelja 30 posto - rekla je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.