open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Rusija gomila vojsku na granici s Ukrajinom, NATO zabrinut
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza sastat će se danas u Rigi, zabrinuti zbog gomilanja ruskih trupa blizu istočne ukrajinske granice i migrantske krize između Bjelorusije i Poljske.
30.11.2021. u 09:28
get url
text

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, već je nekoliko puta izrazio zabrinutost zbog neobično velike koncentracije ruskih vojnika blizu Ukrajine u posljednjih nekoliko sedmica.

Stoltenberg je u petak rekao da će ruska agresija na Ukrajinu imati posljedice. On je upozorio Rusiju na "posljedice" i "cijenu koju će platiti ako upotrijebi silu protiv Ukrajine" sa snagama spremnim za borbu upućenima na granice te zemlje. 

Karen Donfried, pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska pitanja, rekla je da se kao odgovor razmatraju sve opcije. Zapadne su zemlje već uvele sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

VEZANI TEKST - Neredi na granici sa Bjelorusijom: Poljaci upozoravaju, Lukašenko i Rusija žele incidente i žrtve

Rusija je anektirala ukrajinski Krim 2014. godine i podupire separatiste u istočnim pokrajinama Luhanjsk i Donjeck, poznatijima kao regija Donbas.

Kremlj posljednjih sedmica odbacuje optužbe, navodeći da na svom teritoriju može pomicati vojsku kako god želi.

Ne očekuje se da će odmah doći do djelovanja nakon sastanka u utorak, već da će saveznici pričekati kako bi bolje promotrili situaciju. Neki strahuju od novog upada u ukrajinsku teritoriju, no nije posve jasno je li Moskva spremna riskirati eskalaciju.

Zabrinutost također izaziva kriza na granici NATO-ove članice Poljske s Bjelorusijom iako je ona posljednjih dana smanjena.

Hiljade migranata ostavljene su tamo bespomoćne sedmicama, a Minsk, ruski saveznik, navodno ih je slao prema granici kao osvetu za zapadne sankcije.

Unutrašnja pitanja u NATO-u, uključujući i pregled ključnih strateških ciljeva Saveza, nalaze se na dnevnom redu sastanka koji bi trebao završiti u srijedu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.