open-navfaktor-logo
search
Britanija tvrdi
Rusija raspoređuje Wagnerove plaćenike na frontu u istočnoj Ukrajini
Velika Britanija tvrdi da je Rusija rasporedila Wagnerove plaćenike na dijelovima fronta u istočnoj Ukrajini.
29.07.2022. u 13:29
get url
text

Ova informacija istakuta je u obavještajnom izvješaju o situaciji u Ukrajini koji je objavilo britansko Ministarstvo odbrane.

VEZANI TEKST - EU uveo sankcije Wagner grupi: U Putinovoj tajnoj vojsci i srpski plaćenici

Navedeno je kako vojnici Wagnera od marta djeluju u koordinaciji s ruskom vojskom u istočnoj Ukrajini, te ocijenjeno da je Wagner možda dobio odgovornost za određena područja fronta, kao i normalne vojne jedinice.

- Možda je takva odluka donesena, jer je Rusija suočena s velikim nedostatkom pješadije u ratu s Ukrajinom. Wagnerove snage vjerojatno neće značajno uticati na tok rata - piše u izvještaju.

U saopćenju Ministarstva odbrane Velike Britanije od 18. jula navedeno je da je Rusija koristila Wagnerove trupe u invaziji na Ukrajinu kako bi popunila nedostatak osoblja na prvim linijama fronta.

U decembru prošle godine Evropska unija uvela je sankcije ruskoj privatnoj vojnoj firmi Wagner Group kao i za osam pojedinaca i tri energetske kompanije u Siriji, optužujući ih za tajne operacije u ime Kremlja.

 - Wagner grupa je odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku - navodi EU u svom službenom časopisu, navodeći mučenja i vansudska pogubljenja.

Privatne vojne kompanije su se naročito razvile u periodu vladavine Vladimira Putina, a najpoznatija je upravo Wagner grupa, čiji je vlasnik Yevgeny Prigozhin, ruski oligarh blizak Kremlju. Međutim, pored ove aktivno je još mnogo drugih privatnih vojnih kompanija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.