open-navfaktor-logo
search
Lokalni mediji
Rusija razmatra tri moguća odgovora na ograničenje cijena nafte
Ruske vlasti su u protekle dvije sedmice razmatrale tri moguća odgovora na nedavno ograničenje cijene njene nafte koje su uvele Evropska unija (EU) i zemlje G7.
07.12.2022. u 12:20
get url
text

- Prva opcija je potpuna zabrana prodaje nafte državama koje su podržale restrikciju, uključujući i kupovinu sirovina iz Rusije ne direktno, već preko posredničkih zemalja ili čak njihovog lanca - rekla su dva izvora iz ruske Vlade za lokalni list "Vedomosti".

Druga opcija koja je navodno na stolu je zabrana izvoza po ugovorima koji uključuju gornju granicu cijena, bez obzira na zemlju primaoca.

Moskva također raspravlja o mogućnosti nametanja "indikativne cijene", kao treće opcije kojom bi se odredio "maksimalni popust ruske nafte s Urala na referentni Brent".

Izvori su naveli da nijedna od opcija još nije odobrena, dok se druge alternative i kombinacije još razmatraju.

Potpredsjednik ruske Vlade Aleksandar Novak izjavio je u utorak da Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva mora da smanji proizvodnju.

- Trenutno vodimo konsultacije, finaliziramo odluku i razgovaramo sa kompanijama - istakao je Novak.

Zemlje EU-a u petak su se dogovorile o gornjoj cijeni od 60 dolara po barelu za rusku sirovu naftu koja se transportuje morem, a pridružile su im se države grupe G7 i Australija.

Cilj ovog poteza je uticati na prihode Moskve od izvoza i prodaje sirove nafte u jeku ruskog rata protiv Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da Rusija priprema odgovor na ograničavanje cijene njene nafte.

Osim toga, embargo EU-a na uvoz ruske sirove nafte morem, koji je Evropska komisija usvojila 3. juna kao dio šestog paketa restriktivnih mjera protiv Moskve, stupio je na snagu u ponedjeljak.

Ruski zvaničnici su ranije najavili da će odbiti prodaju nafte državama koje pristanu na gornju granicu cijena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.