open-navfaktor-logo
search
Incident nad Crnim morem
Rusija upozorila SAD: Napad na ruski avion bio bi otvorena objava rata
Ambasador Ruske Federacije u Washingtonu Anatolij Antonov upozorio je da bi bilo kakav namjerni napad na ruski avion u međunarodnom zračnom prostoru bio otvorena objava rata.
16.03.2023. u 12:11
get url
text

- Namjerni napad na ruski avion u neutralnom zračnom prostoru nije samo zločin prema međunarodnom pravu, već otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili - rekao je Anatolij Antonov u izjavi koju je objavila ruska ambasada u SAD-u na Telegramu.

Antonov je rekao da bi mogući oružani sukob između Rusije i SAD-a bio radikalno drugačiji od rata u Ukrajini.

- Je li Kapitol voljan izložiti američke građane i međunarodnu zajednicu opasnosti od nuklearnog rata pravih razmjera? Dajte nam odgovor, uvaženi senatori! - poručio je Antonov.

Antonov je rekao i to da bi američke političare trebalo prozvati za poticanje početka apokaliptičnog sukoba, a ne ruske pilote.

- Ne tražimo sukob s nuklearnom energijom. Nastavljamo održavati kontakte, uključujući i preko Ministarstva odbrane, kako bismo spriječili nenamjerne incidente. Volio bih da američki političari imaju isti stav prema odnosima s Rusijom. Rusko ministarstvo odbrane detaljno je objasnilo razloge i tok djelovanja ruskih pilota tokom incidenta iznad Crnog mora. Ponavljam, za one koji nisu objektivno sagledali situaciju, naši lovci nisu došli u kontakt s američkim bespilotnim letjelicama - dodao je Antonov.

U utorak je Pentagon saopćio da se ruski borbeni avion Su-27 sudario s dronom MQ-9 Reaper, oborivši američku bespilotnu letjelicu u međunarodne vode. Rusija je demantirala da su njeni borbeni avioni došli u kontakt s dronom, ali je rekla da će pokušati izvući olupinu drona. Antonov je prethodno rekao da je dron prikupljao izviđačke informacije kako bi ih prenio u Ukrajinu za napade na Rusiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.