open-navfaktor-logo
search
Uzvraćaju udarac
Rusija uvela sankcije za više stotina zvaničnika i državljana Australije i Novog Zelanda
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je donesena odluka o sankcijama za više od 350 državljana Australije i Novog Zelanda, među kojima su i članovi vlada i parlamenata.
07.04.2022. u 20:41
get url
text

U saopćenju Ministarstva navedeno je da je Australija "poslušno slijedila odluke Zapada" i odlučila da uvede sankcije najvišim zvaničnicima Rusije i gotovo svim parlamentarcima.

Istaknuto je kako je, u znaku reciprociteta, od danas uvedena zabrana ulaska u Rusiju za 228 državljana Australije, među kojima su premijer Scott Morrison, članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost Australije, te zastupnici u Predstavničkom domu, senatu i regionalnoj zakonodavnoj skupštini.

- U skorijoj budućnosti će biti objavljena crna lista na koju će biti uvršteni predstavnici vojske Australije, poduzetnici, stručnjaci i predstavnici medija koji su doprinijeli formiranju negativnog stava prema Rusiji - najavljeno je.

U saopćenju je navedeno kako je u skladu s principom reciprociteta, jer je Novi Zeland uveo sankcije Rusiji, Rusija uvela zabranu ulaska u zemlju za 130 građana Novog Zelanda među kojima je premijerka Jacinda Ardern, generalna guvernerka Novog Zelanda Cynthia Kiro te članovi vlade i parlamenta.

Sankcije na snagu stupaju od danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.