open-navfaktor-logo
search
Energenti kao oružje
Rusija zaustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod
Rusija je zaustavila dotok plina kroz najveći plinovod u Evropi u srijedu, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Brisela i povećavajući mogućnost recesije i racionaliziranja energije u nekim od najbogatijih zemalja u Evropi.
31.08.2022. u 07:56
get url
text

Protok je pao na nulu u Sjevernom toku 1 koji ide prema Njemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne tačke Sjevernog toka na njemačku plinsku mrežu.

Plina za Njemačku neće biti između tri sata po srednjoevropskom vremenu u srijedu, do ranih sati u subotu, objavio je ruski Gazprom.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla taj period produžiti zbog zapadnih sankcija nametnutih nakon invazije Ukrajine i smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata, prenose agencije.

Daljnja ograničenja evropske opskrbe plinom pojačala bi energetsku krizu zbog koje su veleprodajne cijene plina već skočile za više od 400 posto od prošlog augusta, stvarajući krizu životnih troškova za potrošače i otežavajući poslovanje firmama te prisiljavajući vlade da troše milijarde kako bi smanjile teret.

Moskva koja je već smanjila opskrbu preko Sjevernog toka 1 na 40 posto kapaciteta u junu i na 20 posto u julu krivi probleme s održavanjem i sankcije koje, kako kaže, sprečavaju povratak i instalaciju opreme.

Gazprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora plinovoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.