open-navfaktor-logo
search
Provokacija
Ruski avioni zamalo se sudarili sa američkim dronom iznad Sirije, objavljen i snimak
Ruski borbeni avioni su drugi put u dva dana maltretirali američki dron iznad Sirije, objavilo je američko ratno zrakoplovstvo.
07.07.2023. u 08:14
get url
text

To je znak sve veće napetosti između dvije zemlje u zračnom prostoru Bliskog istoka, javlja CNN.

- Jučer je američki dron MQ-9 Reaper bio u misiji usmjerenoj protiv ciljeva tzv. Islamske države u sjeverozapadnoj Siriji. Tada su se ruski borbeni avioni približili - izjavio je general-pukovnik Ratnog zrakoplovstva Alex Grynkewich.

Jedan od ruskih aviona počeo je ispuštati mamce ispred američkog drona u očiglednom pokušaju da ga pogodi. To je prisililo dron na manevre izbjegavanja, dodao je general.

Pukovnik Michael Andrews, glasnogovornik Vrhovne komande Ratnog zrakoplovstva, rekao je da su se dva ruska borca - SU-45 i SU-35 - gotovo sat vremena angažirala u "upornoj" i "neprofesionalnoj" interakciji.

Video susreta koji je objavljen prikazuje dva ruska lovca kako lete blizu američkog drona. Jedan od boraca zatim ispušta niz baklji dok prelazi ispred drona.

- Ovi događaji predstavljaju još jedan primjer neprofesionalnog i nesigurnog ponašanja ruskih zračnih snaga koje djeluju u Siriji. To ugrožava sigurnost koalicijskih i ruskih snaga - rekao je Grynkewich i dodao:

- Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu s ovim nepromišljenim ponašanjem. Trebali bi se pridržavati standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnog Ratnog zrakoplovstva. Tako bismo mogli nastaviti naš fokus na trajni poraz ISIL-a.
Incident se dogodio dan nakon što su tri ruska borbena aviona maltretirala tri američka drona iznad Sirije.

U tom susretu, ruski su avioni ispuštali mamce ispred američkih dronova. To je prisililo dronove na manevre izbjegavanja.

Jedan ruski avion upalio je svoj dodatni pogon ispred američkog drona. To je ograničilo sposobnost operatera drona da sigurno upravlja avionom.

Ruska vojska nije maltretirala samo američke mete. Ruski borbeni avion SU-35 izveo je "neprofesionalnu interakciju" s dva francuska borbenih aviona Rafale.

Oni su izvodili misiju blizu iračko-sirijske granice u četvrtak, prema službenom Twitter profilu francuskih oružanih snaga. Francuski borci su manevrirali kako bi izbjegli rizik od nesreće, rekla je francuska vojska.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.