open-navfaktor-logo
search
Rampa za Rusiju
Ruski šef diplomatije Lavrov ne može u Srbiju, sazvao je konferenciju za medije
Umjesto da krene u Srbiju, gdje je danas trebao stići u dvodnevnu posjetu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sazvao je press konferenciju.
06.06.2022. u 10:11
get url
text

Konferencija za medije održat će se u 13 sati po moskovskom vremenu (u podne po našem vremenu).

Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su nebo za avion ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, zatvorivši tako još jedan kanal komunikacije, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, ističući kako Moskva nije ta koja pravi novu željeznu zavjesu, već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.

Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal veze, ne dopustivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se spremao za posjetu Srbiji, izjavila je Zaharova za talijanski TV kanal "La7".

- Ruska delegacija je trebala stići u Beograd radi razgovora. Zemlje-članice Evropske unije i NATO-a zatvorile su zračni prostor, zatvorile su još jedan kanal za komunikaciju - rekla je ona i naglasila kako Rusija ne namjerava podizati željeznu zavjesu, ali da to čini Evropska unija.

VEZANI TEKST - Oštra reakcija ministrice Turković: Lavrov je iznio niz netačnih informacija, niko nema pravo da prijeti BiH

- Željezne zavjese neće biti, u krajnjoj mjeri, s naše strane, ne morate se brinuti, EU je ta koja zavjesom ograđuje Rusiju. Vaše greške su u tome što ste previše egoistični, što mislite da ste u centru svijeta, da pored vas na svijetu nema drugih naroda. Nemate moralno pravo da nekoga učite nečemu - rekla je Zaharova, prenose srbijanski mediji.

Izvor u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je pisanje srbijanskih medija u kojem se navodi da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj zračni prostor za avion koji je trebao prevesti Lavrova u Beograd.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas s ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.