open-navfaktor-logo
search
Blokirani u čeličani
Ruski ultimatum braniocima Mariupolja: Položite oružje i ostat ćete živi
Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da će životi ukrajinskih vojnika, koji se još bore u Mariupolju, biti pošteđeni ako od šest do 13 sati po moskovskom vremenu (od pet do 12 sati po našem vremenu) polože oružje, objavila je novinska agencija TASS.
17.04.2022. u 08:27
get url
text

Rusija je ranije saopćila da je slomila otpor u svim urbanim područjima u Mariupolju. Preostali borci u tom opkoljenom lučkom gradu – za koje Rusija kaže da su i ukrajinski i strani – blokirani su u čeličani Azovstal, dodaje se.

Tass je citirao general-pukovnika Mihaila Mizinceva, direktora Ruskog nacionalnog centra za upravljanje odbranom, koji je rekao da je ponuda Moskve potaknuta katastrofalnom situacijom u fabrici, kao i čisto humanim principima.

- Garantujemo da će životi svih onih koji polože oružje biti pošteđeni - rekao je, prenosi Hina.

Prema uvjetima predložene pogodbe, preostali branioci u fabrici napustili bi je između šest i 13 sati (po moskovskom vremenu) bez oružja i municije.

Iz Kijeva nije bilo neposredne reakcije na ultimatum.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskini u  rekao je da je u subotu razgovarao s čelnicima Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske o tome kako najbolje pomoći onima koji brane Mariupolj i desecima hiljada civila zarobljenih unutar opkoljenog grada.

Sudbina Mariupolja može se odlučiti ili borbom ili diplomatijom, rekao je i dodao:

- Ili da naši partneri daju Ukrajini sve potrebno teško naoružanje, avione i to bez pretjerivanja odmah, kako bismo mogli smanjiti pritisak okupatora na Mariupolj i razbiti blokadu, ili da to činimo kroz pregovore, u kojima bi uloga naših partnera trebala biti odlučujuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.