open-navfaktor-logo
search
Džabe zakon i kodeksi
S Noćnim vukovima paradirao 9. januara: Podoficir OSBiH oslobođen krivičnog gonjenja, ponavlja se slučaj neustavni referendum
Podoficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Slobodan Rudović sa Sokoca, koji je učestvovao prošle godine na paradi u Istočnom Sarajevu tokom proslave neustavnog dana RS-a i to u sastavu Noćnih vukova, "oslobođen je od krivičnog gonjenja da je prekršio Etički kodeks učešćem na proslavi 9. januara." Disciplinski postupak protiv Rudovića pokrenut je u januaru prošle godine.
05.01.2024. u 14:50
get url
text
Slobodan Rudović
Slobodan Rudović

Ovu informaciju potvrdio je na press konferenciji njegov advokat Siniša Mikić.

- Tročlano Vojno disciplinsko vijeće Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH donijelo je odluku o obustavljanju postupka protiv podoficira za zalihe Glavne logističke baze u Doboju Slobodana Rudovića, koji je osumnjičen da je učestvovao u proslavi dana RS-a i bio učesnik defilea u sastavu ešalona ruskog moto kluba Noćni vukovi na proslavi u Istočnom Sarajevu. Prošle godine 6. decembra  objavljena je odluka kojom je Rudović oslobođen od odgovornosti, ali još nisam dobio pisani otpravak te odluke koja je objavljena i na snazi - pojasnio je Mikić. 

Dodao je da je u postupku bilo više disciplinskih aspekata, ali da se u suštini potenciralo učestvovanje na obilježavanju dana RS-a. 

- Koliko sam ja upoznat, ovo je jedinstveni postupak i ja sam u ovom predmetu navodio kao argumentaciju da se postupak u cijeloj BiH vodi samo protiv ovog jednog vodnika-magacionera, da pokušavaju trenirati disciplinu na običnim građanima, odnosno zaposlenima u Oružanim snagama i samim tim negativno utjecati na odnos građana prema Oružanim snagama - izjavio je Mikić, poručujući "da oslobađajuća presuda ide u prilog tome da ne postoje zakonske prepreke za obilježavanje dana RS-a, kao i učešće na svečanosti".

Noćni vukovi su ekstremistička proruska grupa. Miljenici su ruskog predsjednika Vladimira Putina. Smatraju se jednim od važnih načina na koji Rusija širi svoj utjecaj, a predsjedniku ovog kluba Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg ulaz je zabranjen u najmanje dvije države Evropske unije, SAD i Kanadu te Bosnu i Hercegovinu.

Kada je lider SNSD-a Milorad Dodik u septembru 2016. godine organizirao i proveo neustavni referendum na kojem su se građani iz bh. entiteta RS izjašnjavali o 9. januaru kao danu RS-a, veći broj pripadnika OSBiH je glasao. I tada je u OSBiH pokrenut disciplinski postupak kako bi se utvrdilo da li je prekršen Zakon o odbrani BiH i Etički kodeks. 

Na video snimcima koji su tada objavljeni u dnevniku na TV N1 jasno su se vidjeli pripadnici OS u uniformama koji su izašli i glasali. Jedan od njih je bio poručnik Nenad Pavić. 

Vojno disciplinsko vijeće Oružanih snaga BiH oslobodilo je odgovornosti poručnika Nenada Pavića koji je u uniformi glasao na referendumu o danu RS-a, potvrdio je 2016. godine njegov advokat Milan Petković koji je ranije i isticao kako je analizom vojnih pravila zaključeno da Pavić nije napravio nikakav prekršaj jer je kao građanin RS-a imao pravo izići na referendum. Jedan od argumenata odbrane bio je i poziv jednog od vrhovnih komandanata Oružanih snaga BiH tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se izađe na referendum, što je Pavić i uradio, čime je izvršio naređenje.

Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine je jasan. 

Članom 5. regulisano je pitanje zabrane političkog angažiranja

- Oružane snage ne mogu se koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka.

Član 48. glasi: 

- Pripadnici OS BiH uključujući i generale, neutralni su u političkim pitanjima i neće se angažirati u bilo kojoj vrsti aktivnosti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.