open-navfaktor-logo
search
Zeleno svjetlo
SAD će podržati obuku ukrajinskih pilota na modernim borbenim avionima
Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je danas čelnike G7 da će SAD podržati zajedničke međunarodne napore za obuku ukrajinskih pilota na modernim borbenim avionima, uključujući i F-16, prema informacijama visokog dužnosnika njegove administracije.
19.05.2023. u 19:08
get url
text

Obuka će se održati izvan Ukrajine, u Evropi, i trajat će nekoliko mjeseci. Dužnosnici se nadaju da će započeti u narednim sedmicama.
Ranije su objavljeni izvještaji da će SAD dati zeleno svjetlo drugim državama da izvrše pripreme za isporuku zapadnih borbenih aviona, ali čak ni bliski saveznici nisu očekivali da će Biden podržati direktno uključivanje Amerike u program obuke.

Ova odluka ne znači nužno da će F-16 i drugi borbeni avioni biti isporučeni odmah po završetku obuke. Umjesto toga, to će SAD-u i njegovim saveznicima dati mogućnost isporuke aviona u kraćem roku nego što se isprva mislilo.

- Dok se obuka bude odvijala u narednim mjesecima, naša koalicija zemalja koje učestvuju u ovom naporu odlučit će kada ćemo zapravo osigurati isporuku mlažnjaka Ukrajini, koliko ćemo ih osigurati i ko će ih osigurati - rekao je američki dužnosnik CNN-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.