open-navfaktor-logo
search
Šalju eskadrilu
SAD će pružiti oklopnu podršku komandi NATO-a u Bugarskoj
Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poslat će eskadrilu oklopnih vozila "Stryker" vojnim trupama NATO-a uspostavljenim u Bugarskoj.
19.03.2022. u 14:15
get url
text

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji boravi u posjeti Bugarskoj, sastao se u Sofiji s bugarskim premijerom Kirilom Petkovom.

- Rat koji je započeo Vladimir Putin ugrozio je cijelu Evropu. Nažalost, nijedna država više ne može živjeti sama misleći da je sigurna. U ovom složenom okruženju niko ne može sam osigurati vlastitu sigurnost. Naša sigurnost ovisi i o zajedničkoj odbrani s našim NATO saveznicima. Mi smo NATO - rekao je Petkov, te dodao:

- SAD će poslati eskadrilu oklopnih vozila 'Stryker' evropskoj jedinici visokog zapovjedništva NATO-a u Bugarskoj.

Petkov je rekao da očekuju doprinos i od drugih saveznika iz NATO-a.

Istaknuvši da se na sastancima s ministrom Austinom nikada nije razgovaralo o slanju vojne pomoći Ukrajini, Petkov je rekao:

- Do sada se spominjala samo humanitarna pomoć, zajednička strategija i podrška Istočnog krila NATO-a. U ovoj fazi, odluka o vojnoj pomoći je nemoguća i takvu odluku može donijeti samo parlament.

Podvlačeći da je rat u Ukrajini tragedija, šef Pentagona Austin je rekao da je ruski napad izazvao strašne žrtve među hrabrim ukrajinskim vojnicima i nedužnim civilima.

- U isto vrijeme, ruska agresija ujedinila je ukrajinski narod, NATO i slobodni svijet. Naša saradnja u području odbrane nikada nije bila ovako snažna. Bugarska nastavlja odlučno raditi na području odbrane - kazao je Austin.

Ističući važnost multinacionalne vojne jedinice koju zemlja uspostavlja pod zapovjedništvom NATO-a, Austin je dodao kako SAD u potpunosti podržava ovaj važan korak koji je poduzela Bugarska.

- Naši zajednički angažmani bit će primjer ostalim saveznicima. Povećanje vojne spremnosti Bugarske i radna kohezija sa njenim saveznicima uistinu su ključni ovih dana jer se Evropa suočava s jednom od svojih najvećih sigurnosnih prijetnji - naveo je Austin.

Dodao je kako će nastaviti s naporima za postizanje trajnog mira u Evropi.

Prvog dana svoje posjete Austin je pratio zajedničku obuku i vježbe koje su u toku uz učešće bugarskih i američkih vojnika na poligonu kopnenih snaga Novo Selo u jugoistočnoj Bugarskoj. Austin će se danas sastati s bugarskim ministrom odbrane Dragomirom Zakovim prije nego što napusti zemlju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.