open-navfaktor-logo
search
Dobrog su zdravlja
Safina (70) rodila blizance: Pitala sam se ko će se brinuti o meni kad ostarim
Državljanka Ugande stara 70 godina rodila je blizance. "To je "izvanredan podvig", izjavio je njen doktor Edward Tamale Sali koji je pratio trudnoću i porođaj carskim rezom u bolnici za potpomognutu oplodnju.
02.12.2023. u 08:20
get url
text

Safina Namukwaya (70), nazvala je rođenje svojih blizanaca istinskim "čudom". Majka i djeca - djevojčica i dječak, dobrog su zdravlja i na promatranju su u bolnici u Kampali, rekao je doktor, piše BBC.

Safina Namukwaya živi na selu Masaka, nekih 120 kilometara zapadno od prijestolnice, a svoje prvo dijete, djevojčicu, rodila je prije tri godine. S prvim suprugom koji je umro 1992. nije imala djece i zbog toga je bila označena kao "prokleta".

Lokalnim medijima rekla je da vjeruje da se radi o "čudu", dok su joj iz bolnice čestitali naglašavajući da se ne radi samo o medicinskom uspjehu, već snazi i otpornosti ljudskog duha.

- Postigli smo nevjerojatno - porodili smo blizance najstarijoj majci u Africi koja ima 70 godina! - objavila je Međunarodna ženska bolnica i centar za plodnost.

- Čuvala sam tuđu djecu i gledala kako me dok odrastaju s vremenom napuštaju. Pitala sam se ko će se brinuti o meni kad ostarim - rekla je.

Drugog supruga upoznala je 1996. ali on nije prisustvovao porođaju i zapravo je nestao kada je saznao da ona nosi blizance.

-Otkako sam ovdje primljena, nije se pojavio- kazala je. Nije objavljeno je li trudnoća ostvarena zahvaljujući doniranoj jajnoj stanici ili je Namukwaya zamrznula vlastite jajne stanice dok je bila u fertilnoj dobi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.