open-navfaktor-logo
search
Kad putujete
Salihagić-Brčić pojasnila: Kako refundirati novac za pruženu zdravstvenu uslugu u inozemstvu
Vrijeme je godišnjih odmora, pa mnogi uveliko planiraju gdje i kako će ga provesti.
14.06.2023. u 08:03
get url
text

Ukoliko putujete van granica Bosne i Hercegovine, dobro je znati da plaćeni novac za pruženu zdravstvenu uslugu, ako vam zatreba, možete refundirati kad se vratite kući.

Kako mnogi nisu upoznati sa ovom mogućnošću, uposlenica Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO)KS Lejla Salihagić-Brčić na svom privatnom Facebook profilu pojasnila je na koji način možete refundirati troškove od Zavoda za dobijenu medicinsku pomoć u inozemstvu.

Kako je navela, "obrazac za pokriće zdravstvenog osiguranja, u slučaju da se desi neko hitno medicinsko zbrinjavanje, dok ste u inozemstvu, možete dobiti u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS".

- Procedura je dosta jednostavna. Od vašeg porodičnog ljekara uzmete potvrdu da nema nekog akutnog stanja (nekada je Dom zdravlja naplaćivao ove potvrde, više ne) i predate u ZZO uz popunjavanje zahtjeva (dobit ćete obrazac u poslovnici), naznaku zemlje i perioda putovanja. Navedeno pravo se crpi iz međunarodnih konvencija o socijalnom osiguranju koje BiH ima zaključene. Nemamo sa svima, ali sa većinom država u koje uglavnom putuju naši sugrađani, imamo, kao što su Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Turska, Njemačka, Austrija, Slovenija... Čemu plaćati privatno, ako u okviru svog osiguranja možete ostvariti ovo pravo - navela je Salihagić-Brčić.

No neki građani su komentirali "kako će im dok prikupe potrebne dokumente biti potrebno i nekoliko dana hodanja, ali i nerviranja".

- Primjedba stoji, federalni propis je pisan kada nije bilo procesa informatizacije. Kanton Sarajevo je uvezan i mi bismo bez problema mogli sve provjeravati kroz sistem, ali ovako je dok ne promjene odredbu da porodični ljekar mora izdati potvrdu. Mi smo tražili izmjenu, nadamo se da će se ona ubrzo desiti - pojasnila je Salihagić-Brčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.