open-navfaktor-logo
search
Ko daje novac
Samo penzioneri iz TK, Jablanice i Novog Sarajeva će dobiti jednokratnu novčanu pomoć sa oktobarskim penzijama
Jednokratnu novčanu pomoć sa oktobarskim penzijama će dobiti penzioneri sa područja Tuzlanskog kantona, Jablanice i Novog Sarajeva.
23.10.2023. u 21:18
get url
text

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike dala saglasnost za isplatu ove pomoći.

U javnosti se postavlja pitanje zašto će samo ovi penzioneri dobiti pomoć.

- Općine Jablanica i Novo Sarajevo kao i Tuzlanski kanton sklopili su sporazum sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje kojima su definirani kriteriji i način isplate jednokratne pomoći.

Tako će svi penzioneri koji imaju prebivalište na području Općine Jablanica, koji su zatečeni u isplati penzija za oktobar, dobiti i jednokratnu pomoć Općine Jablanica od po 110 KM - kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO i dodao:

- Korisnici minimalne penzije kao i korisnici koji primaju isplatu razlika penzije (u skladu sa članom 82. Zakona o PIO-u), a koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog kantona te koji su zatečeni u isplati za oktobar, primit će jednokratnu pomoć TK od po 100 KM.

Korisnici minimalne penzije kao i korisnici koji primaju isplatu razlika penzije, a sa prebivalištem u Općini Novo Sarajevo te koji su zatečeni u isplati za mjesec oktobar, primit će jednokratnu pomoć Općine Novo Sarajevo od po 50 KM.

- Za navedenu svrhu Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 3.717.000,00 KM, Općina Jablanica 225.720,00 KM te općina Novo Sarajevo 280.000,00 KM. Na sporazume je saglasnost dala Vlada Federacije - rekao nam je Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.