open-navfaktor-logo
search
Finansijska dubioza
Samo u 2021: Entitet RS se kod komercijalnih banaka zadužio za više od 100 miliona KM, sutra nova aukcija
Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska hronični nedostatak novca u budžetu nadoknađuje zaduženjem kod komercijalnih banaka.
10.03.2021. u 20:28
get url
text

Samo u ovoj godini RS se zadužio četiri puta u ukupnom iznosu većem od 100 miliona KM, a za sutra je zakazana nova aukcija trezorskih zapisa.

Planirani iznos aukcije je 20 miliona, i za taj iznos će se povećati ukupni dug ovog bh. entiteta. U pravilu, kupci trezorskih zapisa i obveznica uglavnom su komercijalne banke. Za razliku od RS-a, Federacija BiH u 2021. nije imala nijednu aukciju.

- Ovo je bilo potpuno očekivano nakon što je propao novi kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (upravo su predstavnici RS-a bili ti koji su odbili dogovor sa MMF-om jer nisu željeli prihvatiti prijenos određenih nadležnosti na državu BiH, op. a.).

Na ovaj način entitetska vlada postaje najbolji klijent komercijalnim bankama koje onda postaju, tako da kažem, konzervativne kad su u pitanju kreditiranja poslovnog svijeta i građanstva - kaže za Faktor Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Čavalić naglašava jednu činjenicu.

- U relativnom smislu RS je gotovo duplo zaduženiji od FBiH. No, to nije grčki ili argentinski scenarij. Istina, u RS-u znaju propasti aukcije kao što je to bio slučaj prošle godine. Kupci trezorskih zapisa u RS-u skoro u pravilu su komercijalne banke koje su dijelom ili kompletno u vlasništvu Srbije - naglašava Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.