open-navfaktor-logo
search
Na podnevnoj molitvi
Samoubilački napad na džamiju u Pakistanu: Poginule 34 osobe, 150 povrijeđenih
Najmanje 34 osobe su poginule, a 150 povrijeđeno u samoubilačkom napadu na džamiju tokom podnevne molitve u pakistanskoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa.
30.01.2023. u 11:39
get url
text

Prema izvještajima nacionalnih medija, samoubilački napad izveden je na džamiju u kvartu policijskih snaga tokom muslimanske molitve u Peshawaru, glavnom gradu provincije Khyber Pakhtunkhwa.

Prema najnovijim izvještajima, u napadu su poginule 34 osobe, većinom policajci, a 150 je povrijeđeno. Zvaničnici su izjavili da je u džamiji u trenutku napada bilo oko 300 ljudi, te su izrazili strahovanje od porasta broja poginulih.

Policijski zvaničnik Muhammed Ijaz Han izjavio je da se krov džamije srušio nakon eksplozije i da se nastavljaju napori kako bi bili spašeni ljudi koji s ostali zatrpani pod ruševinama.

Usljed eksplozije nastala je ogromna šteta na okolnim objektima i vozilima, kao i na džamiji. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je veći dio džamije uništen usljed eksplozije.

List "Dawn" je objavio da su odgovornost za napad preuzeli pakistanski talibani.

Premijer Shehbaz Sharif je na Twitteru osudio napad i poručio da će biti poduzete snažne mjere protiv onih koji stoje iza ovog čina.

Sharif je odmah nakon napada posjetio Peshawar gdje je obišao povrijeđene i dobio informacije o sigurnosnoj situaciji. Bivši premijer Imran Khan također je osudio gnusni čin, nazvavši je "terorističkim napadom". Pakistanski talibani posljednjih sedmica su intenzivirali napade u zemlji.

Teroristički napadi u Pakistanu tokom 2022. povećani su za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.