open-navfaktor-logo
search
Udruženje poslodavaca
Šatorović od FBiH traži povećanje minimalnih plaća, a on uposlenicima Sindikata ne plaća poreze i doprinose
Prema podacima Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, Savez samostalnih sindikata BiH je do februara ove godine imao 18 uposlenih, a ukupni dug po osnovu doprinosa je 83.608 maraka, zbog čega je protiv tog sindikata početkom juna pokrenut postupak prinudne naplate.
22.06.2021. u 16:35
get url
text

Nakon što je Selvedin Šatorović najavio da će se u četvrtak, 24. juna, organizirati proteste zbog kojih će uz saglasnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo grad biti blokiran pet sati, oglasili su se iz Udruženja poslodavaca FBiH i predstavnici granskih sindikata ocijenjujući Šatorovićeve zahtjeve zakašnjelim i populističkim, te ih pozvali da se uključe u dijalog koji oko najminimalnijih plata sindikati već imaju s Vladom FBiH.

Kako je ranije Feni potvrdio predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Ibrahim Dedić, Šatorović je "nelegitiman predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH", a Dedić je naveo i da Šatorović već mjesecima uposlenima ne uplaćuje doprinose.

Tragom tih informacija Fena je zatražila provjeru o broju zaposlenih i plaćanju poreza i doprinosa na plaće, odnosno eventualnim dugovanjima Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema tim podacima, dio plaća koje je Šatorović i isplaćivao daleko su ispod 1.000 maraka za koje se zalaže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.