open-navfaktor-logo
search
Ubistvo u Šipovu
Saznajemo detalje: Ševo tvrdi da je nožem htio "zaplašiti" monaha, ukrao blizu 1.300 KM
U Okružnom sudu Banja Luka danas je iza zatvorenih vrata održano ročište o prijedlogu za pritvor Draganu Ševi (40), osumnjičenom da je 7. decembra ove godine nožem ubio monaha Stefana Ačića (62).
23.12.2020. u 12:55
get url
text

Sudija za prethodni postupak zbog tajnosti u ovoj fazi postupka nije dozvolio novinarima da prisustvju ročištu.

Nezvanično saznajmo da je Šovi pred tužiocem, kao i pred policijskim istražiocima priznao djelo, kao i detalje o dešavanjima kobne noći.

Ševo se sumnjiči da je oko 18.30 satu došao iz Banje Luke u mjesto Babići, općina Šipovo, te ušao u prizemlje konaka u sklopu manastira Glogovac, te da je monaha Stefana poznavao od ranije.

Nakon kraćeg razgovora s njim zatražio mu je određen novčani iznos, kako bi platio svoje obaveze prema drugim osobama, a nezvanično imao je problema zbog kockanja.

Kada je monah odbio da mu da novac, uzeo je nož i nakon kraće prepirke zadao mu dva uboda nožem u predjelu grudnog koša, od kojih je monah podlegao u 20.15 sati.

Ševo je tvrdio da je monaha samo "htio da zaplaši". Međutim, naši izvori iz istrage objašnjavaju da su udarci bili brutalni, te da je i nalaz obdukcije potvrdio da je jedan od njih probio grudnu kost žrtvi.

Iako se u početku špekulisalo da je iz manastira potom ukrao oko 100 KM, saznajemo da se radilo o većem novčanom iznosu.

- Osumnjičeni je sa više mjesta iz unutrašnjosti objekta uzeo metalni i papirni novac u iznosu između 1.200 i 1.300 maraka u raznim valutama i apoenima - istakao je za Faktor izvor iz istrage.

Nakon što je izbo monaha, Ševo ga je zaključao, te otišao da traži još novca i po drugim manastirskim prostorijama.

Odluka o pritvoru bit će donesena danas, a kao što je ranije saopćeno iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, pritvor je zatražen zbog bojazni da bi mogao ometati krivični postupak, zbog uznemirenja javnosti, kao i jer se radi o teškom krivičnom djelu za koje je zaprijećena kazna od deset i više godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.