open-navfaktor-logo
search
Neriješene podjele
Scalise odustao od kandidature, produbljena kriza u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a
Zastupnik Steve Scalise, kojeg su republikanci odabrali za sljedećeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma SAD-a, odustao je od utrke jer njegova stranka nije uspjela riješiti svoje podjele, zbog čega je Dom ostao i 10. dan bez rukovodstva, prenosi Reuters.
13.10.2023. u 08:37
get url
text

Scalise, lider većine, osigurao je nominaciju svoje stranke za zamjenu smijenjenog predsjedavajućeg Kevina McCarthyja, ali mu je još uvijek nedostajalo 217 glasova potrebnih za izbor u Zastupničkom domu, jer je nekoliko njegovih kolega republikanaca reklo da ga neće podržati.

Republikanci nisu mogli priuštiti više od četiri prebjega - oni kontroliraju Zastupnički dom sa malom razlikom od 221-212 - ako su htjeli prekinuti borbu u Domu bez vođe koja je već trajala devet dana.

- Upravo sam podijelio sa svojim kolegama da povlačim svoje ime kao kandidata za našeg predsjedavajućeg - rekao je Scalise novinarima.

- Ako pogledate posljednjih nekoliko sedmica, ako pogledate gdje se nalazi naša konferencija, ima još posla koji treba uraditi... Još ima nekih ljudi koji imaju svoje vlastite agende - izjavio je on.

Republikanski sukobi su doveli do toga da Zastupnički dom nije u mogućnosti djelovati kako bi podržalo izraelski rat protiv palestinskih militanata Hamasa i usvojio vladine račune o potrošnji prije nego što 17. novembra istekne finansiranje.

Republikanci su u četvrtak uvečer zaključili sastanak bez dogovora o tome ko će biti njihov kandidat. Oni će se ponovo sastati u petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.