open-navfaktor-logo
search
Njemački kancelar
Scholz: Članice NATO-a posvećene odbrani svakog centimetra teritorije
Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da su članice NATO-a posvećene odbrani svakog centimetra teritorije alijanse te je poručio da će Njemačka povećati svoj doprinos jačanju istočnog krila NATO-a, javlja Anadolija.
07.06.2022. u 16:42
get url
text

- Stvorit ćemo snažnu brigadu. O tome smo razgovarali i morat ćemo raditi na tome - rekao je Scholz na konferenciji za novinare zajedno s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom, latvijskim premijerom Krisjanisom Karinsom i estonskom premijerkom Kajom Kallas.

Scholz je rekao da će Njemačke izdvojiti 100 milijardi eura iz "posebnog fonda" za modernizaciju svojih oružanih snaga, čime će dodatno ojačati NATO i učiniti tu zemlju najjačim oružanom silom u Evropi i jednom od najjačih u NATO-u.

On je najavio da će zemlje Evropske unije i Njemačka nastaviti podržavati ratom pogođenu Ukrajinu sve dok je to potrebno.

- Njemačka je među zemljama koje najviše podržavaju Ukrajinu i vjerovatno samo Sjedinjene Države pružaju veću podršku od nas - rekao je Scholz.

Predsjednik Litvanije Nauseda rekao je da su lideri na današnjem sastanku razgovarali o ratu Rusije protiv Ukrajine i odgovoru Evrope.

- Moramo izgraditi snažan odgovor i ojačati našu odbranu pred ruskom agresijom - rekao je Nauseda i dodao da postoji saglasnost o potrebi za jačanjem odbrambenih sposobnosti u baltičkim državama povećanjem broja raspoređenih trupa te jačanjem zračne i pomorske odbrane.

- Vjerujem da sada niko ne gaji iluzije o Rusiji. Moramo shvatiti da ruska vojna prijetnja neće nestati. To će ostati dugoročna prijetnja cijelom evroatlantskom području - poručio je Nauseda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.