open-navfaktor-logo
search
Odluka Lumiwingsa
SDP traži hitnu sjednicu Skupštine TK: Direktor Halilčević o planu za tuzlanski aerodrom nakon ukidanja većine linija
Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) Dževad Halilčević potrvrdio je danas da je aviokompanija Lumiwings obustavila letove na svih pet evropskih destinacija, a kao razlog naveo lošu popunjenost aviona, odnosno slabu prodaju karata.
27.02.2024. u 13:32
get url
text

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Lumiwings obustavio sve letove s Međunarodnog aerodroma Tuzla

To znači da putnici iz Tuzle trenutno mogu letjeti avionom Wizz Aira samo na tri destinacije, a to su Dortumnd, Memmingen i Basel.

- Presudan za Lumiwings, od početka operacija do danas, bio je loš odziv putnika. Linije nisu svrha same sebi i održivost ovisi o broju putnika. Oni su od 18. decembra imali 192 leta iz Tuzle, a prosječna popunjenost aviona bila ispod 30 posto i to nije ekonomski održivo - kaže Halilčević za Faktor.

Zbog lošeg odziva putnika iskorištena je u subvencija od 2,5 miliona KM koju je obezbijedila Vlada Tuzlanskog kantona.

- Sada nam slijedi javni poziv koji će raspisati Turistička zajednica TK, na kojem će biti definiran modalitet i uvjeti pod kojima aviokompanije koje prevoze putnike iz Tuzle mogu dobiti subvenciju. Na javni poziv za iskazivanje interesa koji je nedavno završen javio se samo Lumiwings. Hoće li i druge aviokompanije odlučiti da se uključe, ovisi o tome koja vrsta subvencije će biti ponuđena. Dakle, mi ćemo po raspisiavnju javnog poziva kontaktirati kompanije s kojima i inače pregovaramo i prezentirati šta se nudi. Dobra je opcija da se više aviokompanija uključi sa po jednom destinacijom - navodi Halilčević.

Javni poziv za aviokompanije treba sačiniti javni grupa u kojoj su predstavnici Turističke zajednice TK, kantonalnog Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i MAT-a.

- Očekujemo da javni poziv bude raspisan u prvoj polovini marta. Ljetni red letenja počinje 1. aprila i naš je cilj da do tada imamo nešto dogovoreno - zaključio je Halilčević.

Povodom ukidanja linija Lumiwingsa oglasili su se iz Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Tuzla, u kojem se navodi da su "pogrešne procjene i loše politike, ovaj nekada respektabilan aerodrom, već dovele u ozbiljnu krizu".

- Budžetska sredstva usmjerena na podršku aerodromu i subvenciju avioprevozniku (nešto više od 5,5 miliona KM) je doslovno "odnio vjetar" pod krilima polupraznog aviona. Tražimo odgovore, hitno održavanje tematske sjednice Skupštine TK, informaciju o stanju u Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Tuzla i konkretan prijedlog mjera za spas aerodroma. Apelujemo da barem ovaj put, za saradnike na izradi Programa mjera uzmete stručna, a ne podobna lica. Opravdan strah javnosti je, da je već suviše kasno - navode iz Kantonalnog odbora SDP-a, koji je opoziciona stranka u Skupštini TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.