open-navfaktor-logo
search
Austrija
Sebastian Kurz pod istragom, pretresena i dva ministarstva
Austrijski kancelar Sebastian Kurz je pod istragom zbog tvrdnji da je vladin novac korišten u koruptivnom poslu kako bi se osiguralo pozitivno izvještavanje u tabloidnim novinama, objavili su tužioci.
06.10.2021. u 20:29
get url
text

U saopćenju tužitelja navodi se da su u sklopu istrage izvedene racije na nekoliko lokacija, uključujući dva ministarstva.

Ministar finansija Gernot Blümel potvrdio je da je u njegovom ministarstvu izvršen pretres, a austrijski mediji izvijestili su da je kancelarija također jedna od ciljanih lokacija.

Tužioci kažu da su Kurz i još devet osoba, kao i tri organizacije, pod istragom zbog ove afere. Suština optužbi je da su između 2016. i 2018. godine "sredstva Ministarstva finansija korištena za finansiranje djelomično manipuliranih istraživanja javnog mnjenja koja su služila isključivo stranačkom političkom interesu".

To je povezano s vremenskim razdobljem u kojem je Kurz preuzeo vođenje stranke ÖVP i uveo je u vladu na čelu koalicije sa krajnje desničarskom Slobodarskom strankom (FPÖ), piše The Guardian.

Tužioci tvrde da je neimenovana medijska kompanija "primila uplate" u zamjenu za objavljivanje anketa. Kompanija nije službeno imenovana, ali je u austrijskim medijima bila identificirana kao tabloid Österreich. Grupa koja vodi Österreich dala je saopćenje negirajući da je počinjen bilo kakav prekršaj pri naručivanju ili objavljivanju njegovih istraživanja.

Nije bilo direktne reakcije Kurza, koji je prisustvovao samitu lidera EU u Sloveniji.

Međutim, drugi političari ÖVP -a ljutito su reagirali na racije, pri čemu je zamjenica generalnog sekretara stranke, Gabriela Schwarz, rekla da su "za pokazivanje" i da su "optužbe konstruirane za događaje koji datiraju čak pet godina".

Kurz je takođe stavljen pod istragu zbog sumnje da je davao lažne izjave parlamentarnom odboru za korupciju, iako nije optužen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.