open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Sheikh Saud Ali Al Thani novi predsjednik FIBA-e
Na Kongresu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) danas je u Manili na Filipinima izabran novi predsjednik, kao i članovi Centralnog odbora za ciklus 2023-2027.
23.08.2023. u 15:29
get url
text

Sheikh Saud Ali Al Thani, koji nasljeđuje Hamanea Nianga, jednoglasno je izabran za novog predsjednika. Sheikh Saud Ali Al Thani je u prethodnom ciklusu bio potpredsjednik FIBA, a predsjednik FIBA Azije od 2002. godine, dok je još ranije bio predsjednik Katarskog košarkaškog saveza i potpredsjednik Olimpijskog odbora Katara.

Novi predsjednik FIBA je je nakon svog izbora rekao:

- Velika mi je čast preuzeti ovu odgovornost: za mene, za moju zemlju Katar i za naš kontinent Aziju. Sada predstavljam interese svih 212 nacionalnih federacija u svim pet regija. Košarka je globalni sport i to je naša najvažnija snaga. Danas mogu obećati samo jedno, a to je da ću vrijedno raditi s čelnicima FIBA i kompletnim Centralnim odborom za dobrobit košarke i za dobrobit FIBA - kazao je on.

Članovi Centralnog odbora za mandatni period od 2023. do 2027. godine su:

Carol Callan iz SAD-a, Yamil Alejandro Bukele Perez iz Salvadora, Usie Richards s Djevičanskih otoka, Yuko Mitsuya iz Japana, Yao Ming iz Kine, Carmen Tocala iz Rumunije,  Matej Erjavec iz Slovenije, Asterios Zois iz Grčke, Tor Christian Bakken iz Norveške, Jubilej Kuartei iz Palaua, Burton Ross Shipley s Novog Zelanda, Pascale Mugwaneza iz Ruande i Jean-Michel Ramaroson s Madagaskara.

Novoformirani Centralni odbor sastat će se prvi put u subotu, 9. septembra u Manili, na dan finala Svjetskog prvenstva u košarci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.