open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Silovao 14-godišnju pastorku dok mu je supruga zbog poroda bila u bolnici: Brčaku sedam i po godina zatvora
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv M. A. (32), optuženog da je prije četiri godine u Brčkom, u kući u kojoj je živio s njom i njenom majkom, silovao maloljetnu pastorku.
02.12.2022. u 13:32
get url
text

Zbog prisiljavanja na spolni odnos i vršenja nasilja nad njom i vanbračnom suprugom, M. A. je pred pravosuđem distrikta Brčko pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina.

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je M. A, jer je tokom 2017. i 2018. godine, nakon što je njegova supruga zbog poroda ostala u bolnici, prisilio njenu 14-godišnju kćerku iz ranijeg braka na spolni odnos. I nakon toga je više puta prisiljavao oštećenu na spolni odnos prijeteći da će je pretući i ubiti, uz upozorenje da to ne smije nikome reći. Usto, Tužilaštvo je optužilo M. A. da je pred maloljetnim sinom, rođenim 2017. godine, u više navrata vršio nasilje nad silovanom pastorkom i suprugom, udarajući ih tvrdim predmetima po tijelu i glavi nanoseći im povrede i ugrožavajući tjelesnu cjelovitost i mir članova porodice. Maloljetna žrtva silovanja i porodičnog nasilja slučaj je prijavila nastavnicima u školi i policiji, navodi se u optužnici.

Postupajući po prijavi Tužilaštvo je, u saradnji s brčanskom policijom, sprovelo istragu, nakon čega je prošle godine protiv M. A. podiglo optužnicu pred Osnovnim sudom, optuživši ga za krivična djela silovanje i nasilje u porodici.

Pošto je u cijelosti dokazalo optužbe pred sudom, M. A. je sredinom ove godine prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Prethodno mu je za silovanje utvrđena kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od jedne godine. 

U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko nedavno je odbio žalbu odbrane optuženog, potvrdivši u cijelosti prvostepenu presudu kojom je tako pravosnažno osuđen na sedam i po godina zatvora, saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.