open-navfaktor-logo
search
Analitičar
Simić: Očekivana recesija u Njemačkoj će utjecati na potražnju, a samim tim i na bh. izvoz
Ekonomski analitičar Borivoje Simić smatra da je sasvim sigurno da će se očekivana recesija u Njemačkoj, ali i cijeloj eurozoni, odraziti na bh. izvoz s obzirom da je Njemačka jedan od naših glavnih vanjskotrgovinskih partnera.
10.10.2022. u 09:40
get url
text

- To će se odraziti na smanjenu potrošnju stanovništva usljed čega će biti manja potražnja za bh. robama. Posebno će trpjeti industrija namještaja i proizvodnja madraca, što je u ovoj godini izvozni proizvod broj jedan BiH u Njemačku. Također će trpjeti metalska industrija koja je oslonjena na njemačku automobilsku industriju - kazao je Simić za Fenu.

Ipak, kako je dodao, teško je predvidjeti razmjere recesije, kao i energetske krize koja izaziva inflaciju, ali s obzirom na to da dolazi zima i da postoji neizvjesnost u vezi snabdijevanja energentima, prvenstveno gasom, Njemačke i drugih zemalja Evrope, treba očekivati umanjenje ekonomskih aktivnosti.

Vodeći njemački ekonomski instituti procjenili su da će se Njemačka suočiti s recesijom i inflacijom zbog neizvjesne situacije u vezi snabdijevanja energijom.

BiH je za osam mjeseci ove godine izvezla u Njemačku roba i usluga (330.086.178 kg) u vrijednosti 1,78 milijardi KM, a uvezla (555.693.009 kg) u vrijednosti 1,72 milijardi KM.

- S obzirom na to da je izvoz BiH u Njemačku u cijeloj 2021. godini bio (494.568.150 kg) u vrijednosti 2,15 milijardi KM, a uvoz (855.608.202 kg) u vrijednosti 2,11 milijardi KM očekuje se da će razmjena dvije zemlje premašiti prošlogodišnju, uz postojani omjer uvoza i izvoza pri čemu naša zemlja ima blagi suficit - rekao je Simić.

Napomenuo je da je Italija izbila na prvo mjesto u bh. vanjskotrgovinskoj razmjeni budući da je samo aluminija i proizvoda od aluminija u ovu zemlju izvezeno u vrijednosti 427,7 miliona KM, a tu je tradicionalno i obuća s obzirom na prisustvo velikog broja italijanskih kompanija iz ovog sektora u BiH (izvoz za osam mjeseci 184,5 miliona KM).

Pojedini privrednici smatraju da ukoliko dođe do recesije u Njemačkoj, to neće utjecati na bh. izvoz u tu zemlju jer imamo kvalitetne proizvode i čvrste ugovore.

- Vrlo je moguće da neke kompanije imaju ugovore i da do kraja godine možda neće doći do nekog značajnijeg negativnog utjecaja na bh. izvoz, ali bi novi ugovori koje kompanije budu sklapale za iduću godinu mogli značiti redukciju narudžbi. Ipak, opći sentiment na tržištu je takav da će recesija koja je faktički već tu utjecati na potražnju, a samim i na bh. izvoz - prokomentirao je Simić.

BiH se, prema njeogvim riječima, sve više oslanja na susjede i to pokazuju podaci o značajnom rastu bh. izvoza u zemlje CEFTA, puno većem od onog koji se ostvaruje na tržištu EU-a.

- Kriza je orijentisala susjede jedne prema drugima. Posebno je BiH izvozila strateške proizvode - struju i ugalj susjednoj Srbiji, koja je u energetskoj krizi, kao i Hrvatskoj, što se odrazilo i na bolji bilans BiH u razmjeni. Osim toga, BiH popravlja bilans i sa drugim zemljama CEFTA-e, te je sada u suficitu u razmjeni sa ovim zemljama zone slobodne trgovine – zaključio je Simić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.