open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Sindikat BiH: Predložene izmjene Zakona o radu idu u korist poslodavaca
Predsjedništvo Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) na današnjoj vanrednoj sjednici zaključilo je da predložene izmjene i dopune Zakona o radu u većoj ili manjoj mjeri idu u korist poslodavaca i da za cilj imaju zaštitu njihovog interesa i kapitala na teret radnika, a ne zaštitu radnih mjesta.
15.05.2020. u 13:27
get url
text

Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu predstavio je zaključke sa ove sjednice referirajući se na informacije objavljene u medijima i na web stranici Vlade Federacije BiH s obzirom da, kako je kazao, nisu dobili tekst Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu koje je jučer na svojoj sjednici utvrdila Vlada Federacije BiH.

- Savez samostalnih sindikata BiH najoštrije osuđuje jučerašnji potez Vlade Federacije BiH koja je na sebi svojstven način netransparentno, iza zatvorenih vrata i bez ikakvog socijalnog dijaloga radničkim sindikatima utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu, te iste kategorično odbijamo – jedan je od zaključaka koje je naveo Šatorović.  

U Sindikatu smatraju da ne postoji nikakav razlog niti potreba da se u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH, a zbog pandemije Covida -19 usvajaju izmjene i dopune jednog od osnovnih zakona koji definišu položaj, prava i obaveze radnika u Federaciji BiH, pogotovo ako se uzme u obzir da se pandemija kreće silaznom putanjom.

- Tvrdnje da su prava radnika zaštićena kroz obavezu konsultacija sa sindikatom su najblaže rečeno neozbiljne, jer su konsultacije traženje mišljenja koje poslodavca apsolutno ne obavezuje i u pitanju je puka formalnost. Da stvar bude gora, u Vladi FBiH namjeravaju mijenjati i Zakon o vijeću uposlenika, vjerovatno s ciljem da se uticaj sindikata na odluke poslodavca svede na minimum i da se sindikat u potpunosti obesmisli – dodao je Šatorović.

Sama činjenica da se tekstom Prijedloga predviđa smanjenje plaće radnika jednostranom odlukom poslodavca za vrijeme pandemije do iznosa najniže plaće u Federaciji BiH, a da ona nije utvrđena niti jednim aktom više od dvije godine, kako je pročitao Šatorović, proizlazi da se predloženo rješenje apsolutno ne razlikuje od prethodnog.  

Kako je zaključeno, pored spomenute mogućnosti jednostranog umanjenja plaće, odredbe o plaćenom odsustvu bez definisane naknade, neplaćenom odsustvu na „dobrovoljni“ zahtjev radnika, prinudnom godišnjem odmoru, utvrđivanje prestanka obaveze rada („čekanje“ posla samo u drugom obliku), ali i derogiranju odredbi kolektivnih ugovora, poslodavcima bi u konačnici omogućilo zavlačenje ruke radniku u džep „po zakonu“, što i jeste isključivi cilj. Nijedna odredba predloženih izmjena ne predviđa naprimjer da radnik ima pravo na uvećanu plaću tokom pandemije zbog rizika zaraze, što jasno ukazuje, ističu iz Sindikata, da su sve predložene izmjene i dopune zakona došle sa spiska želja Udruženja poslodavaca FBiH.

- Sve odredbe predloženog Prijedloga su, prije svega, dikriminatorne, suprotne Ustavu FBiH i konvencijama koje regulišu ova pitanja, kao i zakonima koji su trenutno na snazi, pa ćemo, ukoliko se usvoji ovakav tekst, ponovo doći u poziciju da odredbe Zakona o radu osporavamo na Ustavnom sudu FBiH – naveo je Šatorović, dodajući da će, ukoliko dođe do upućivanja teksta Prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru, članice SSSBiH na svojim organima donijeti odluke o poduzimanju svih neophodnih aktivnosti u cilju radikalnijeg djelovanja, a kako bi se spriječilo njegovo usvajanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.