open-navfaktor-logo
search
Zbog zloupotrebe
SIPA uhapsila komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Cazinu uhapsili komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića (1969), potvrđeno je za Faktor iz izvora bliskog istrazi.
23.07.2020. u 11:18
get url
text

Akcija hapšenja izvedena je po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona koje ga sumnjiči za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja i protivpravno lišenje slobode.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović potvrdio nam je da je u Cazinu uhapšena jedna osoba, koja će tokom dana biti predata Tužilaštvu USK.

- Postupajući tužilac rukovodi aktivnostima na terenu, a tokom dana ovo Tužilaštvo će se oglasiti saopćenjem za javnost - kazala je Irena Marjanović Čavkić, portparolka Tužilaštva USK.

Protiv komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića i policajca Policijske stanice Cazin Admira Šabića (45) ranije je Općinski sud u Cazinu potvrdio optužnicu zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tom optužnicom, potvrđenom prošle godine, oni se terete da su koristeći svoj službeni položaj pribavili korist P. N.

- Znajući i svjesni da se vatreno oružje koje je oduzeto zbog učinjenog prekršaja ne može vratiti prije okončanja sudskog postupka, koji je pokrenut na osnovu zahtjeva Policijske stanice Cazin i vođen protiv P. N., Ljubijankić je kao komandir Policijske stanice Cazin naredio da se P. N. sporni pištolj kao predmet prekršaja vrati, a Šabić prihvatio nezakonitu naredbu komandira Policijske stanice Cazin, te sačinio potvrdu i sporni pištolj vratio P. N., na koji način su pribavili korist P. N. u vidu nepripadajućeg prava na držanje/posjedovanje navedenog oružja - navedeno je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.