open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba ovlasti
Šipovo na nogama: Policijski inspektor istukao radnika bazena?
Premlaćivanje radnika šipovačkog gradskog bazena Milana Muždeke na noge je diglo ovu općinu, koja traži da se ispitaju sve okolnosti ovog slučaja.
06.08.2020. u 09:26
get url
text

Kako se navodi, Muždeku je u policijskoj stanici pretukao inspektor Đorđe Lekić. Slučaj se zbio 30. jula, te je zbog toga održana i vanredna sjednica Foruma za sigurnost građana Šipova. Zaključeno je da je narušena sigurnosna situacija i da je inspektor Lekić u više navrata prekoračio ovlaštenja, pišu Nezavisne.

Muždeka, koji je samostalni referent za sport u Općini Šipovo, 30. jula obavljao je redovne poslove na javnom gradskom bazenu, na kojem su jasno izložena pravila ponašanja. Zbog neprimjerenog ponašanja udaljio je jednog mladića sa bazena, što je on bez pogovora učinio. No, tada je Muždeki prišla maloljetnica negodujući zbog ove situacije i prema njegovim tvrdnjama počela ga vrijeđati. Poručio joj je da ga ne uznemirava i da ide, pa je ona pozvala svog oca koji je policajac, tvrdi Muždeka.

- Došli su policajci i pozvali me u stanicu da dam izjavu jer sam vrijeđao djevojku. U stanici su me dočekala dvojica policajaca. Počeo sam davati izjavu šta se desilo, a onda je uletio u prostoriju Đorđe Lekić, koji mi je drsko rekao da ustanem, a čim sam ustao udario me dlanom u glavu te sam udario zatiokom u zid. Kada sam šokiran upitao zašto mi je to uradio, počeo je da me vrijeđa, psuje mi majku i porodicu. Rekao mi je: "Šta si ti rekao kćerki mog najboljeg druga?". Pokušavao sam mu reći da nisam ništa, ali jednostavno od šoka nisam mogao izustiti ni riječ. Još jednom me udario šakom u grudi, te prijetio da će mi se osvetiti. Rekao mi je i da se zahvalim bogu što mu nisu dozvolili da me zatvori preko noći u pritvor jer bih tek tada vidio šta su batine s obzirom na to da bi me lično ubio kao psa - tvrdi Muždeka.

Kada je inspektor izašao, sjeo je, kaže, na stolicu, a zatim se Lekić vratio i pitao ga ko mu je dozvolio da sjedne jer će izjavu dati stojeći. Šokantno je što se sve ovo, prema njegovim riječima, desilo u prisustvu dvojice policajaca koji su sve šutke posmatrali. Muždeka, koji kaže da nikad nije imao problema sa zakonom, zbog ovog događaja, kako tvrdi, noćima nije spavao, jer takvo poniženje nikad nije doživio.

Osim Muždeke, kako se navodi u zaključku Foruma za sigurnost građana općine Šipovo, još sedam osoba je također prijavilo nezakonito ponašanje navedenog inspektora. Milan Kovač, načelnik općine, potvrdio je da je imao pritužbe na rad spomenutog policajca.

- Policija može da nas privodi i procesuira, ali niko ne smije da nas bije i taj problem riješit ćemo preko institucija sistema - rekao je Kovač.

Iz MUP-a RS-a Nezavisne nisu dobile odgovore na postavljena pitanja o ovom slučaju. Milan Plavšić, predsjednik Skupštine općine Šipovo, potvrdio je da je potpisao zaključak i poslao nadležnima tražeći utvrđivanje činjeničnog stanja i preduzimanje mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.