open-navfaktor-logo
search
"Nesporazum"
Širi se brutalni snimak: Policajci srušili na pod ženu koja nije imala masku
Nakon što se internetom počeo dijeliti snimak nasilnog hapšenja jedne žene na ulicama Melbournea, australska policija morala je u saopćenju objasniti svoje postupke.
12.08.2020. u 08:58
get url
text
Hapšenje žene u Melburnu

Na njoj se vidi kako policajac silovito gura ženu prema zidu držeći ruke na njenom vratu, a potom je ruši na pod, prenio je CNN.

Policija je navela da su policajci bili u ulici Wellington oko 17 sati kada su ugledali 21-godišnju ženu kako hoda ulicom bez zaštitne maske. Odučili su je uhapsiti nakon što je odbila dati svoje podatke.

Naime, država Victorija uvela je vanredno stanje u nedjelju zbog skoka u lokalnom prijenosu bolesti, a stanovnici Melbournea već neko vrijeme moraju nositi maske prilikom svakog izlaska iz svojih domova. Kazna za nenošenje maske je oko 240 KM.

Na video se može čuti kako žena viče: "Gušiš me, skini mi se", dok policajac drži ruke na njenom vratu i gura je uza zid.

Može se čuti i glas muškarca koji snima cijeli prizor: "Skidaj se s nje". U jednom trenutku, žena nogom gurne policajku koja se pokušala umiješati.

Ubrzo zatim policajac je srušio nesretnu ženu na pod, a ona je sve vrijeme ponavljala: "Šta sam učinila, šta sam učinila".

Potom se umiješao dečko te žene objašnjavajući kako je ona izuzeta od nošenja zaštitne maske.

Za CNN-ovu podružnicu 7News kasnije je ispričao:

- Strašan je način na koji su nas došli zastrašivati. Zbog njih bi se trebali osjećati zaštićeno, zar ne? Ne osjećamo se zaštićeno. Samo traže svađu i žele kazniti ljude i biti nasilnici, to nije zakonito - rekao je.

Policija je u saopćenju navela kako žena nije rekla da ima izuzeće od nošenja maske. Napomenuli su da je postala fizički agresivna te da je udarila policajku koja je kasnije prevezena u bolnicu na promatranje.

Policija je potvrdila identitet žene na policijskoj stanici. Terete ju za opiranje hapšenju i napad na policiju. Puštena je uz kauciju i bit će pozvana na sud kada bude zakazano ročište. Nisu je kaznili zbog nenošenja maske jer za to ima opravdanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.