open-navfaktor-logo
search
"Za slobodu"
Širi se stari snimak na kojem pripadnici jedinice Azov slave Ratka Mladića
Društvenim mrežama se širi stari snimak ukrajinskih ekstremnih desničara i puka Azov koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića. 
29.03.2022. u 22:49
get url
text

Kako prenose mediji čini se da snimak datira od početaka formiranja te jedinice.

Govor u kojem se slavi Mladić, kako se čini na snimku koji nije najboljeg kvaliteta, drži osnivač i bivši komandant Azova Andrij Bileckij. Na snimku se vide zastave Azova, bilbordi podrške Mladiću i ljudi u uniformama.

Bilecki je Mladića nazvao srpskim patriotom i spominjući Ukrajinu i Azov sugerisao da se i on borio "za slobodu i protiv okupatora". Posebno spominje "Albance, Muslimane i druge".

Osnivač Azova je u par navrata uzvikivao "Slava Ratku Mladiću", a muškarci su odgovarali "Slava, slava, slava", prenosi Index.hr.

Može se pretpostaviti da je snimak na kojem Azov slavi Ratka Mladića star najmanje sedam godina. Bilecki je bio na čelu Azova do kraja 2014. godine, kada je postao član parlamenta. Puk je formalno osnovan u prvoj polovini 2014. godine, a među njegovim osnivačima, pored Bileckog, bilo je još nekoliko ekstremnih desničara.

Nakon što je Bilecki napustio funkciju komandanta puka, Azov je doživio određene promjene koje su došle do izražaja posljednjih godina, kada se iz jedinice poznate po veličanju nacizma transformirao u regularnu jedinicu koja se ističe u odbrani Mariupolja od ruske invazije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.