open-navfaktor-logo
search
Brži od zvuka
Sjeverna Koreja potvrdila da je ispalila hipersonični projektil
Sjeverna Koreja je u četvrtak potvrdila da je dan ranije testirala svoju novorazvijenu hipersoničnu raketu, prenosi Anadolija.
06.01.2022. u 08:28
get url
text
Projektil
Projektil

Sjevernokorejski zvaničnik odbrane je rekao da je Akademija odbrambenih nauka ove zemlje u srijedu testirala hipersoničnu raketu.

Probno lansiranje pratili su najviši lideri Radničke partije Koreje i drugi zvaničnici odbrane.

- Uzastopni uspjesi u probnim lansiranjima u sektoru hipersoničnih projektila imaju strateško značenje jer ubrzavaju modernizaciju strateških oružanih snaga države kako je istaknuto na 8. kongresu stranke i pomažu u ispunjavanju najvažnijeg suštinskog zadatka od pet prioritetnih zadataka za sektor strateškog naoružanja u petogodišnjem planu - navodi se u saopćenju koje je objavila Korejska centralna novinska agencija.

Projektil je napravio "bočno kretanje od 120 km" od početnog azimuta i precizno pogodio postavljenu metu udaljenu 700 kilometara.

Provjerena je i pouzdanost sistema ampula goriva u zimskim vremenskim uvjetima.

Sjeverna Koreja je u oktobru prošle godine prvi put potvrdila da je razvila hipersoničnu raketu i testirala je.

Hipersonične rakete obično lete pet puta većom brzinom od zvuka ili 6.125 kilometara na sat, dajući malo vremena neprijateljima da odgovore, izvještava novinska agencija Yonhap.

Južna Koreja je u srijedu saopštila da je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu prema Istočnom moru prvi put u novoj godini,

Nakon nove raketne probe, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je Sjevernu Koreju da uloži napore za dijalog kako bi se prevazišla trenutna situacija u regionu.

Na Korejskom poluostrvu prisutne su tenzije nakon što su i Pyongyang i Seoul testirali balističke rakete u oktobru prošle godine.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.