open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Slikar s Ilidže zaštitarki oteo pištolj i pucao na policiju: Pljačkaš banke predat Tužilaštvu
Osumnjičenom se na teret stavljaju krivična djela razbojništvo, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, kao i izazivanje opće opasnosti
01.01.2020. u 14:23
get url
text

Sarajevska policija predala je jutros u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo 48-godišnjeg Emira P. sa Ilidže, koji je uhapšen jučer u dramatičnoj akciji policije nakon što je opljačkao Raiffeisen banku u naselju Nova Otoka.

Pljačka je policiji prijavljena oko 9.35 sati, a dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da je nepoznata osoba, uz prijetnju pištoljem radnicima banke M. Č., A. S. i A. H. oteo neutvrđenu sumu novca.

Tom prilikom radnica na obezbjeđenju banke O. D., pripadnica zaštitarske agencije "Securitas", u namjeri da ga spriječi upotrijebila je vatreno oružje, odnosno pištolj, iz kojeg je ispalila jedan hitac, navodi se u zvaničnoj informaciji MUP-a KS.

Međutim, uz prijetnju pištoljem, pljačkaš joj je oduzeo službeni "Glock" sa pripadajućom municijom, a potom se s ukradenim novcem i naoružan udaljio s mjesta događaja.

Na mjesto događaja upućeno je više policijskih patrola Četvrte Pu i drugih policijskih uprava, da bi nedugo nakon plajčke u ulici Srđana Aleksića u Novom Gradu pripadnici PS Novo Sarajevo uočili osobu koja odgovara opisu osumnjičenog.

- Od njega su na uvid zatražili dokumete, ali je on tom prilikom iza pasa izvadio pištolj i usmjerio ga ka policijskim službenicima. U cilju sprečavanja upotrebe vatrenog oružja, policijski službenici su upotrebom fizičke snage pokušali oduzeti oružje osumnjičenom i on tom prilikom ispaljuje jedan hitac u pravcu policijskih službenika. Nakon toga je stavljen pod kontrolu i utvrđeno je da se radi o E. P., rođen 1971. godine sa Ilidže i on je u 9.55 sati lišen slobode - navodi se u informaciji MUP-a Kantona Sarajevo.

Prilikom hapšenja kod njega je pronađen gasni pištolj marke "Zoraki", koji je korišten tokom pljačke, kao i službeni "Glock" koji je oteo od zaštitarke banke, sa metkom u cijevi i pripadajućih 12 metaka, kao i novac ukraden iz banke.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno nam je da se osumnjičenom na teret stavljaju krivična djela razbojništvo, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, kao i izazivanje opće opasnosti.

- Osumnjičeni je zadržan 24 sata i nakon što ga ispita postupajući tužilac će odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor - kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Nezvanično saznajemo da uhapšeni ranije nije evidentiran kao počinilac krivičnih djela, a inače je slikar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.