open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Slovenac i Bosanac optuženi za poreznu utaju
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Stanka Vinceka (1962), državljanina Republike Slovenije, i Gorana Jošića (1967), bh. državljanina, koji se terete za poreznu utaju ili prevaru, a Jošić i za krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.
14.07.2020. u 10:37
get url
text

Prema tužbenim navodima, Vincek je u svojstvu direktora i odgovorne osobe, a Jošić izvršnog direktora preduzeća "Mushrooms Trade“ d.o.o. Laktaši, tokom septembra i oktobra 2015. godine, putem podnesenih poreznih prijava neistinitog sadržaja, te lažnim prikazivanjem prometa i otkupa poljoprivrednih proizvoda koji se u stvarnosti nije desio, ostvarili umanjenje poreznih obaveza i nezakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 21.163,12 KM, za koji iznos je oštećen Budžet BiH, a optuženi Jošić u poslovnoj dokumentaciji unio neistinite podatke.

Vincek se dodatno tereti da je tokom prve polovine 2017. godine, radeći u istom svojstvu spomenutog preduzeća u Laktašima, pružanjem lažnih podataka, izvršio nabavku korištenog poslovnog objekta, bez odbijenog ulaznog PDV-a, te nakon izvršenog ulaganja u navedeni poslovni objekat, izvršio prodaju poslovnog objekta preduzeću iz Srpca, umanjivši iznos izlaznog PDV-a u iznosu od 10.275,00 KM, čime je na opisani način oštetio Budžet BiH za taj iznos.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.