open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Slučaj "Dženan Memić": Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni optužbi
Vrhovni sud FBiH donio je odluku kojom se Ljubo Seferović oslobađa optužbe da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić, a njegov otac Bekrija Seferović oslobođen je optužbi da je prikrio saobraćajnu nesreću.
27.07.2021. u 13:21
get url
text

Sud je ocijenio da nije bilo dokaza koji potvrđuju da se slučaj desio onako kako je opisano u optužnici.

Kako je u obrazloženju odluke kazao predsjedavajući Vijeća Slavko Marić, tokom pretresa prezentirani su dokazi koji su izneseni u ranijem postupku, te provedena i brojna vještačenja, a saslušani su vještaci medicinske struke Hamza Žujo i Željko Karan.

- Treba istaći da niti jednom vještaci nisu izveli zaključak da se događaj dogodio na način i pod okolnostima kako je to navedeno u optužnici. Vijeće je u nedostatku dokaza našlo da se dodatno saslušaju vještaci Hamza Žujo i Željko Karan i razjasne da li je saobraćajna nesreća imala uzročno-posljedični tok kako je navedeno u optužnici, odnosno da li su povrede Dženana Memića nastale u tim okolnostima - kazao je Marić.

{$galerijaFotografija}

Istakao je da su vještaci bili izričiti da povrede nisu mogle nastati usljed "kontakta glave Dženana Memića i lijevog vjetrobranskog stakla kombija", kako je to u optužnici navedeno.

- Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da se događaj desio onako kako je to opisano u optužnici - kazao je predsjedavajući Vijeća.

Prve dvije presude Seferovićima koje je izrekao Kantonalni sud u Sarajevu bile su također oslobađajuće. Međutim, u oba slučaja Vrhovni sud FBiH je ukinuo presude i vratio slučaj na ponovni postupak.

Postupak je ponovljen na Vrhovnom sudu FBiH. Tužilaštvo je ostalo pri stavu da su Seferovići skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Dženan je smrtonosne povrede zadobio 8. februara 2016. godine kada je šetao Velikom alejom na Ilidži sa tadašnjom djevojkom Alisom Mutap. Preminuo je sedam dana kasnije u KCUS-u.

Tužilaštvo je dokazivalo da je Dženana i Alisu udario automobil, dok porodica stradalog mladića od početka tvrdi da je ubijen.

Alisa Mutap je, navodno, zadobila amneziju, te se ne sjeća šta se dešavalo kritične noći.

_DSC4184.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.