open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Slučaj "Memić": Sedam svjedoka do sada zatražilo mjere zaštite
Državno tužilaštvo je u obrazloženju svog prijedloga za produženjem pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u okviru istrage o stradanju Dženana Memića navelo da je ova istraga proširena na veći broj osoba i da su identificirani novi članovi organizovane grupe, dok su Odbrane zatražile ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane.
28.04.2021. u 17:11
get url
text

Tužilaštvo je ranije uputilo prijedlog za produženje pritvora, a na današnjem ročištu tužilac Ćazim Hasansaphić je kazao kako nije okončano vještačenje računara i mobitela na kojima se nalaze važni podaci za istragu, kao i da su istražne radnje proširene prema Dupovcu i da je na te okolnosti ispitan. Podsjetio je kako je u okviru istrage uhapšena još jedna osoba, policajac Josip Barić kojem je određen pritvor.

Prema njegovim riječima saslušan je novi svjedok i on je sedmi po redu koji je u dosadašnjem dijelu istrage zatražio mjere zaštite, te je citirao dio njegove izjave u kojoj je kazao "da je bio izgubio vjeru u državu i da je tek nakon određenih akcija koje su provedene osjetio sigurnost da priča".

- Svjedok i njegove kolege su dobili naredbu da sačine izvještaj za nešto za šta nisu bili ubijeđeni. Na pitanje: "Šta se dešava", dobili su odgovor: "Bolje da šutite". Hvatali su se za glavu - kazao je tužilac Hasanspahić, te naveo da svjedok pominje Hasana Dupovca, te ukazuje na činjenicu pod kakvim su pritiskom bili svjedoci.

- Određeni dokazi svjesno su izbjegavani i prikrivani, a sa druge strane su provođeni dokazi koji nemaju veze sa smrću Dženana Memića - kazao je tužilac.

Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara, a Tužilaštvo ih tereti za organizovani kriminal, pomoć počinitelju poslije učinjenog djela i protuzakonito posredovanje.

Dupovčev branilac Ermin Gačanović kaže da istraga traje dvije i po godine, da je saslušano 16 svjedoka i da Tužilaštvo vrši iste provjere koje je već interno proveo MUP KS, sarajevskog Kantonalno tužilaštvo i "ad hoc" komisija, kao i da pet godina traje agonija, kako porodice oštećenog, tako i sarajevskih policajaca.

Gačanović je iznio prigovor povrijeđenog prava na Odbranu kojoj nisu dostavljeni ni dokazi ni njihova intepretacija, dok osumnjičeni, prema njegovim riječima, nije izuzeo nijedan videonadzor, niti je podnio izvještaj Tužilaštvu.

- I Odbrani i Dupovcu je stalo da se utvrdi istina i sve okolnosti koje se odnose na smrt Dženana Memića - ustvrdio je branilac.

Dupovac je u svom obraćanju Sudu izjavio da ni u jednom momentu nije preduzeo nijednu radnju koja bi bila protivzakonita, te da za razliku od svjedoka kojeg Tužilaštvo pominje, on nikada nije gubio vjeru u državu i pravosudni sistem.

Nina Kisić i Goran Dragović koji brane Mutapa su ukazali na činjenicu da krivično djelo protuzakonito posredovanje izvorno ne postoji više u zakonu, kao i da nisu konkretizovane činjenice za koje se njihov branjenik tereti.

- Prije 49 dana smo tražili od Tužilaštva da od Mutapa izuzme mobitel koji je korišten za vrijeme izvršenja djela, dostavili smo broj telefona, zahtijevali listinge, do danas ništa nije urađeno - rekao je branilac Dragović.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

Nakon Dženanove smrti, njegov otac i porodica su organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.

Sudsko vijeće će odluku o prijedlozima Tužilaštva i Odbrana donijeti u zakonom predviđenom roku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.