open-navfaktor-logo
search
Ročište u Sudu BiH
Slučaj "Memić": Tužilaštvo traži da se u sudnici preslušaju iskazi Kučukalića, Žuje i Kosa, te sasluša Kemal Dizdarević
U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište uoči početka ponovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem nakon što je ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda u predmetu "Memić".
16.05.2023. u 13:50
get url
text

{$galerijaFotografija}

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je Vijeću kojim predsjedava sudija Staniša Gluhajić da se u sudnici reprodukuju iskazi ranije saslušanih vještaka dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke, dr. Hamze Žuje, vještaka sudske medicine, te Irhada Kosa, vještaka iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je vještačio hard disk sa računara izuzetog iz hotela Crystal na Ilidži, a sa kojeg su nestali snimci videonadzora iz noći stradanja rahmetli Dženana Memića u Velikoj aleji na Ilidži.

VEZANI TEKST - Vještak iz SIPA-e: Nema tragova da su snimci sa hotela brisani, ali nisu mogli nestati zbog prekida struje

Tužilaštvo je također zatražilo da se sasluša neurohirurg dr. Kemal Dizdarević, koji je bio u sastavu jednog od tri tima koja su radila vještačenja povreda Alise Ramić (ranije Mutap), a čije je saslušanje u prvostepenom postupku Sud odbio. 

Odbrane optuženih usprotivile su se prijedlogu da se ponovo reprodukuju saslušanja ranijih svjedoka, kazavši da nema potrebe za tim i da se radi o nepotrebnom odugovlačenju postupka.

Također, u odnosu na saslušanje dr. Dizdarevića odbrana Zijada Mutapa i Alise Ramić navela je da on u istrazi nije dao nijedan podatak koji se tiče optužnice u ovom predmetu već je, kako su naveli, govorio o svom radno-pravnom statusu. 

Advokat Josipa Barića Kadrija Kolić istaknuo je da se nijedan prijedlog dokaza ne odnosi na njegovog branjenika, te da je "Tužilaštvo dužno da povuče optužnicu u odnosu na njega".

Na upit Suda koliko vremena bi trebalo Tužilaštvu da osigura prisustvo dr. Dizdarevića, koji je u inostranstvu, tužilac Dubravko Čampara je rekao da im treba oko 15 dana.

Vijeće, koje osim sudije Gluhajića, čine još i sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, navelo je da će odluku o prijedlozima dokaza donijeti 29. maja do 9 sati. 

VEZANI TEKST - Slučaj "Memić": Objavljujemo kompletno svjedočenje dr. Kučukalića o Alisi Mutap

Sud Bosne i Hercegovine u novembru prošle godine izrekao je presudu kojom su Zijad Mutap, Alisa Ramić, ranije Mutap, policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović oslobođeni optužbi.

Tužilaštvo BiH optužene tereti da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić sa Ilidže Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo.

Na teret su im stavljena krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, te naložilo ponovno održavanje glavnog pretresa pred tim vijećem.

Sud BiH, Suđenje Memić, 16.05.2023.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.