open-navfaktor-logo
search
Ukinuta oslobađajuća presuda
Slučaj Memić: Vrhovni sud naložio ponovno suđenje Ljubi i Bekriji Seferović!
Vrhovni sud FBiH djelimično je uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića.
23.03.2021. u 16:46
get url
text

Presuda je ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Podsjetimo, Vijeće Kantonalnog suda, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović u januaru prošle godine je izreklo presudu kojom su Seferovići, optuženi da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić, oslobođeni optužbi.

U obrazloženju je navedeno da Tužilaštvo KS nije dokazalo da se sabraćajna nesreća desila.

VEZANI TEKST - Slučaj "Dženan Memić": Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni

To je bilo ponovljeno suđenje Seferovićima, a započelo je u julu prošle godine, nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio prvostepenu presudu kojom su također bili oslobođeni optužbe, te predmet vratio na ponovno suđenje.

Vrhovni sud tada je naložio da se ponovo obavi vještačenje saobraćajne struke jer su vještaci Tužilaštva i odbrane u prvostepenom postupku došli do potpuno različitih rezultata.

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u novembruu je održana sjednica Apelacionog vijeća u krivičnom predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića, na kojoj je razmatrana žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Federalni tužilac Vlado Mišković kazao je tada kako on ostaje kod svih ranijih dokaza.

- U presudi je navedeno kako se ne prihvata priznanje optuženog Ljube Seferovića jer je ono u suprotnosti sa drugim dokazima, a ti dokazi se ne navode. Ljubo je u tri navrata u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela, te do najsitnijih detalja objasnio šta se desilo, i to je učinio u prisustvu tužioca i branitelja. Da je prvostepeni sud to priznanje doveo u vezu sa iskazima svjedoka, sigurno bi došao do sasvim drugog zaključka - kazao je Mišković.

Istakao je kako bi prvostepeni sud, da je priznanje doveo u vezu sa nalazima vještaka mašinske, balističko-mehanoskopske, saobraćajne struke, DNK analize i vještaka neurološke struke i sudske medicine, također bi došao do drugačijeg zaključka.

Advokat optuženih Seferovića Rusmir Karkin je kazao tada da žalba Tužilaštva treba biti odbijena.

- Apsolutno nije dokazano da je počinjeno krivično djelo iz opisa optužnice, koja je rezultirala oslobađajućom presudom. Presuda je zakonita, zasnovana na dokazima. Sud na kraju donosi jedinu moguću, na zakonu zasnovanu presudu. Tražim da odbijete žalbu Tužilaštva kao neosnovanu i potvrdite presudu. Utvrđeno je da je Seferovićima na jedan ružan način stavljeno na teret da su počinili krivično djelo koje nisu, kako bi se prikrilo ubistvo. Nesporno je utvrđeno da Ljubo nije upravljao vozilom i povrijedio Dženana. Molim vas da se ovaj postupak konačno riješi i da odbijete žalbu Tužilaštva - zaključio je tada Karkin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.