open-navfaktor-logo
search
Problem za izvoznike
Smailbegović: Njemačka je u strahu od recesije, u značajnoj mjeri smanjuju narudžbe iz BiH
Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine i svaka negativna pomjeranja u najjačoj ekonomiji Evropske unije imaju posljedice za naše izvoznike.
06.12.2022. u 08:10
get url
text

VEZANI TEKST - U Njemačkoj sve više mjera za uštedu energije: Izbacuju jela s menija, gase uličnu rasvjetu

- Evropa po svemu sudeći ulazi u recesiju. Njemačka se boji, oni su poslovično oprezni. Digli su, hajmo to reći, ručnu kada su u pitanju narudžbe.

Jednostavno, Nijemci se plaše šta će im donijeti aktuelna energetska kriza, tu su problemi sa strujom, plinom, naftom... - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u entitetu Federacija BiH. 

Prema njegovim riječima, dvije industrijske grane su prve na udaru.

VEZANI TEKST - Bundesbanka: Njemačka ekonomija raste dvostruko slabije u odnosu na očekivanja

- U pitanju su automobilska industrija i sektor drvne koji se tiče izrade namještaja. Narudžbe se znatno smanjuju, prema informacijama koje imam registrovan je pad od najmanje 30 posto u odnosu na decembar 2021. godine.

To je jednostavno tako, ostaje da se nadamo da će Njemačka i njena ekonomija s minimalnim negativnim posljedicama proći kroz ovo turbulentno vrijeme. Samim tim bit će i našoj privredi lakše - podvlači Smailbegović.

No ističe da ima i dobrih vijesti.

VEZANI TEKST - Kriza u najjačoj ekonomiji EU-a: Kakve posljedice čekaju BiH zbog visoke inflacije u Njemačkoj?

- Evropske kompanije se sve više odmiču od Azije i nabavke proizvoda ili poluproizvoda iz tog dijela svijeta, a osnovni razlog je skup i nesiguran transport. Ekonomije zemalja EU-a traže alternative u bliskom okruženju, oni kažu na Mediteranu.

Tu uključuje države zapadnog Balkana, Turske, sjeverne Afrike... To je prilika za naše kompanije da preuzmu poslove od azijskih država. Nadam se da se neće raditi o pojedinačnim slučajevima, već da to može postati uspješan trend - nada se Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.