open-navfaktor-logo
search
Najveća oluja u 50 godina
Snijeg i led paralizirali život u Španiji, obustavljena i vakcinacija
Španski glavni grad Madrid pokušava se oporaviti nakon snijega koji je tokom vikenda paralizirao velike dijelove centralne Španije.
11.01.2021. u 12:03
get url
text

Španiju je zadesila najintenzivnija sniježna oluja u posljednjih 50 godina. Uz nagli pad temperatura u ponedjeljak, mraz i snijeg, koji je u nekim urbanim područjima dostigao i više od 50 centimetara, vlasti pozivaju ljude da izbjegavaju kretanje, osim bitnih izlazaka iz domova.

Kretanje po skoro 700 puteva i dalje je otežano, a na otprilike polovini njih su potrebne zimske gume ili lanci.

U Madridu vlasti pozivaju građane da izbjegavaju koristiti nekoliko traka koje su civilna zaštita i vojni bataljoni uspjeli očistiti za vozila hitne pomoći.

Mnogo glavnih gradskih usluga obustavljeno je u ponedjeljak, iako su se neki supermarketi i kiosci otvoreni prvi put u tri dana.

Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na zdravstveni sektor pa je obustavljena vakcinacija. U čišćenju snijega ispred bolnica pomaže vojska.

Na aerodromu, koji je bio zatvoren od petka navečer, realizovano je desetak letova i očekuje se da će u potpunosti nastaviti s radom "tokom ponedjeljka", rekao je ministar saobraćaja Jose Luis Abalos.

Novi kontigent od 350.000 doza vakcine Pfizer-BioNTech koju je Španija u ponedjeljak trebala primiti na aerodromu u Madridu morao je biti preusmjeren u sjeverni grad Vitoriju.

Škole su u ponedjeljak zatvorene u regijama Castilla La Mancha, Madridu i mnogim drugim područjima Španije.

Najmanje četiri osobe umrle su od poplave ili niskih temperatura koje je donijela oluja Filomena. Mećava je također zarobila u vozilima preko 1.500 ljudi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.