open-navfaktor-logo
search
Teške optužbe
Spahić tvrdi: Baltić zaposlio Dizdarevu ženu u Dom zdravlja KS, Nikšićev prijatelj dobijao poslove...
Ademir Spahić, bivši predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS bio je gost emisije Istraga sedmice Hayat TV-a te je iznio teške optužbe na račun premijera Federacije Bosne i Hercegovine i svog stranačkog šefa Nermina Nikšića, ali i direktora Doma zdravlja KS Abela Baltića.
26.02.2024. u 09:56
get url
text

VEZANI TEKST - Spahić: Baltićeva ostavka je samo igranka, on će ostati direktor Doma zdravlja KS, u sprezi je sa...

Kako kaže, ovu funkciju je obavljao od 2021. godine sve do prošlog petka kada je i dobio razrješenje.

 - Nije mi usvojen izvještaj. I Abel Baltić je podnio ostavku, ali to je predstava za javnost. Nisam postao ministar zbog animoziteta Nermina Nikšića prema meni. Američka ambasada mu je rekla da ne trebam biti ministar. Kada sam pitao iz kojeg razloga, rekli su da nije dobro za rejting SDP-a.

Tu postoji animozitet od 2022. godine kada smo Vranić i ja pozvani kod Nikšića. Sastanak je trajao sa visokim tonom premijera i rekao je da je pogodio sa ministrom saobraćaja, a to je Adnan Šteta, a promašio sa zdravstvom, to se odnosilo na mene i Vranića – otkrio je.

Dodao je kako je i direktor Baltić bio prisutan na sastanku, te da su na njemu pale teške riječi i optužbe.

- Za Vranića je rekao da je u talu sa određenim veledrogerijama što je Vranić demantovao, mene je spajao sa Rusmirom Mesihovićem, rekao mi je da me sa ulice digao da me zaposlio. Nikšić je rekao da se resorni ministar zdravlja ne petlja u rad Domova zdravlja KS i ja kao predsjednik Upravnog odbora u rad direktora koji meni podnose izvještaj. Samo se čekalo kada će se sklonit Vranić i Spahić.

VEZANI TEKST - Vranićev monolog i recitacija, došli su i sufleri iz stranke: Omikron je mačiji kašalj, pređimo na politiku...

Novi Upravni odbor neće usvojiti ostavku Baltića.

Dio gdje se stavljaju reklame unutar Domova zdravlja izdat je firmi čiji je vlasnik blizak prijatelj Nermina Nikšića. To je izdao generalni direktor, ali ne u skladu sa zakonom, nije bio javni poziv. Davao sam iskaz u MUP-u, odgovarao na upite Tužilaštva.

Nakon mog saslušanja u MUP-u, sutradan sam tražio informaciju od generalnog direktora koji je rekao da čekaonice nisu zdravstveni prostor.

Pojedine firme koje se bave vrstom posla vezano za nabavku nekih labaratorijskih stvari, odjednom postanu i dobavljači stomatološke opreme, opreme za ambulante, radiološke opreme,… Zatim imate nabavku uniformi gdje je dato 400.000 KM za uniforme, sindikati su ukazivali na to. Ne postoji pravilnik koji nalaže dress code i kada uzmete tu sumu novca od 400.000 KM i broj uposlenika, ispada jedna uniforma da košta više od 200 KM – naveo je.

Otkrio je i kako jedna te ista firma dobija tendere.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS nabavio uniforme, radnici poručili: U njima izgledamo kao robijaši, žene moraju hodati kao gejše

- Imate firmu koja prođe na tenderu za kante za infektivni otpad, od njih se kupe još dva auta od 300.000 KM. AED defibrilatori također koji su kupljeni od te firme. Jednu osobu sam upitao kakvi su to defibrilatori, ta osoba mi je rekla da ih podijelimo po džamijama. Jer kada ih upalite, navode vas na engleskom šta trebate uraditi. Kada napravite jednu defibrilaciju, elektrode se ne mogu koristiti, a svaki par elektroda je 200 KM.

Baltić dok je bio predsjednik Upravnog odbora zaposlio je ženu Nerina Dizdara u JU Dom zdravlja KS – tvrdio je Spahić za Hayat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.