open-navfaktor-logo
search
Upozorio države
Specijalni izvjestilac UN-a: Prisilno raseljavanje stanovnika Gaze je čin genocida
Prisilno raseljavanje stanovnika Gazi je čin genocida, rekao je u srijedu specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija (UN) Balakrishnan Rajagopal upozoravajući druge države da ne budu dio toga, javlja Anadolija.
03.01.2024. u 19:15
get url
text

- Prisilno raseljavanje stanovnika Gaze je čin genocida, posebno s obzirom na veliki broj djece - naveo je Balakrishnan Rajagopal, specijalni izvjestilac za pravo na adekvatan smještaj na društvenoj mreži X.

On je upozorio:

- Zvaničnici Konga ili drugih država biće krivi za pomaganje i podržavanje genocida ako pristanu na bilo kakav transfer stanovništva.

Rajagopal je to naveo medijskih izvještaja u kojima se navodi da su izraelski zvaničnici vodili tajne razgovore s afričkom državom Kongo i nekoliko drugih o potencijalnom prihvatanju stanovništva iz Gaze.

Njemačka je u ponedjeljak ponovila svoje protivljenje zahtjevu dvojice izraelskih ministara za raseljavanje palestinskog stanovništva u Gazi, javlja Anadolija.

- Odbacujemo izjave dvojice ministara na najoštriji mogući način - rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer na pitanje novinara Anadolije o izjavama izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira da bi palestinsko stanovništvo Gaze trebalo preseliti van opkoljene enklave.

Podsjećajući da se o tome razgovaralo tokom sastanka ministara vanjskih poslova G7 održanog u Tokiju, Fischer je dodao:

- Prisilno uklanjanje Palestinaca iz Gaze i smanjenje teritorije Pojasa Gaze trebalo bi biti isključeno.

Fischer je naglasio da Njemačka nastavlja podržavati rješenje o dvije države kao jedini model za miran suživot Palestinaca i Izraelaca.

Rekao je da Njemačka intenzivno radi na "humanitarnoj pauzi" za pružanje humanitarne pomoći Gazi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Napadi su ostavili Pojas Gaze u ruševinama. Oko 60 posto infrastrukture enklave oštećeno je ili uništeno, a skoro dva miliona stanovnika je raseljeno.

Najmanje 22.313 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.296 je povrijeđeno.

Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.