open-navfaktor-logo
search
Stočarstvo
Srebrenčanke iznenađene brojem jagnjadi ove godine
Na području Srebrenice pojedini stanovnici bave se stočarstvom, a među njima su Jelena Vujadinović iz Gnione i Sevleta Avdić iz Zelenog Jadra.
12.02.2023. u 13:47
get url
text

Mještanka Jelena Vujadinović posjeduje stado ovaca i ove godine jedna ovca je ojanjila troje jagnjadi. Ona nije krila svoje oduševljenje zbog prinove u stočarstvu.

- Jedno jutro kad sam ušla u štalu, bilo je pet jagnjadi i mislila sam da su se ojanjile tri ovce. Međutim, jedna ovca je ojanjile trojke, a druga dvojke. Posebno sam sretna zbog toga kao i moja unuka koja mnogo voli jagnjad. Uvijek sam se bavila uobičajenim poslovima na selu, koji su karakteristični za seoski život. I nikad se toga nisam stidjela - kazala je Vujadinovićeva.

Ona kaže iako je više radila ranije bila je sretnija i ispunjenija. Njen muž je radio u rudniku, a ona je obavljala poslove domaćice i ostale poslove u poljoprivredi.

- Prije rata je živjelo sretnije, iako se manje imalo nego danas. Pored svih mogućnosti danas mnogi nisu zadovoljni i ne žele živjeti na selu. Poručujem ljudima da se vrate na selo i posvete životu na selu - kazala je Vujadinovićeva.

Dvadesetosmogodišnja Sevleta Avdić već se nekoliko godina bavi uzgojem stoke i poljoprivredom. U ovim poslovima pomaže joj muž Hajrudin. Oni uzgajaju posebne vrste ovaca poznate kao "romanovska ili carska ovca", koja je veoma rijetka na području Srebrenice.

Neobično je to da je njihovo stanje ovaca obogaćeno sa petenaestero jagdnjadi od pet ovaca.

- Prethodne godine počeli smo sa uzgojem ove vrste stoke i na samom početku smo kupili četiri ovce i jednog ovna. Danas imamo ukupno dvadeset devet ovaca i jagnjadi. Na uzgoj ovaca odlučili smo se iz ekonomskih razloga, kako bismo povećali naš kućni budžet. Od stočarstva se može dobro živjeti, ko hoće da radi - kazala je za Feni Avdićeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.