open-navfaktor-logo
search
Čile
Srušio se vojni avion, strahuje se da je poginulo 38 ljudi
U avionu je bilo 17 članova posade i 21 putnik, medju kojima troje civila
10.12.2019. u 14:19
get url
text
Avion Hercules
Avion Hercules

Čileanska zračne snage  saopćile su u utorak da se jedan od teretnih aviona srušio s 38 ljudi  nakon što se vodio kao nestao duže od 12 sati i da spasilački tim traga za eventualnim preživjelim.

Avion Hercules C130 uzletio je u 16.55 sati u ponedjeljak iz južnog grada Punta Arenas u čileanskoj Patagoniji prema bazi na Antarktiku,  ali je kontrola leta izgubila vezu s letjelicom neposredno poslije 18 sati. U avionu je  je bilo 17 članova posade i 21 putnik, medju kojima troje civila.

U saopćenju se navodi da bi tek trebalo locirati vojni avion kako bi se ustanovilo ima li preživjelih, ali je dodalo kako se mora zaključiti da se avion srušio, uzimajući u obzir broj sati koji je prošao od prijavljivanja  njegovog nestanka.  

Spasilački tim „obilazi regiju u kojoj je izgubljena komunikacija s avionom, u cilju nalaska eventualno preživjelih“.  Regija u kojoj je avion nestao  je velika teritorija netaknute prirode na rubu južnoameričkog kontinenta.

Avion je bio u misiji pružanja logističke podrške vojsci u održavanju baze n Antatktiku, saopćilo je zrakoplovstvo, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.